Wanneer de waarschuwingen voor hooglichten en schaduwen zijn geactiveerd in DPP, krijgen lichte gebieden waar risico op clipping bestaat, een rode overlay. Gebieden die mogelijk te donker zijn en waar het risico bestaat dat er clipping optreedt in schaduwen, krijgen een blauwe overlay.
Als fotografieliefhebber ben je waarschijnlijk wel gewend aan de instellingen en opties op je camera om de focus, belichting en compositie van je foto's aan te passen. En wellicht controleer je je opnamen altijd al achter op het LCD-scherm van je camera om ze vervolgens opnieuw te maken met iets andere instellingen om ze te perfectioneren. Met zo veel zorg die je aan de opname besteedt, is het beeld dat uit de camera komt vaak genoeg om je ervaringen te documenteren, maar er kunnen ook situaties zijn waarin nóg meer aandacht gerechtvaardigd is. Bruiloften, jubilea, verjaardagsfeestjes, afstuderen of de eerste stapjes van je kindje… unieke momenten in het leven zijn het waard om in het best mogelijke licht te worden herinnerd en daarom is het belangrijk te leren hoe je je foto's moet bewerken. Bewerken betekent dat je veel verschillende fouten kunt herstellen, de compositie kunt verbeteren en de helderheid en andere technische aspecten kunt aanpassen. Zo kun je al je foto's van een evenement één specifieke uitstraling meegeven, maar er is nog veel meer mogelijk.
Om jezelf meer ruimte te geven tijdens de bewerking, is het de moeite waard om in RAW te werken. Stel je camera in om je beelden zowel als RAW- als als JPEG-bestand op te slaan. Een RAW-bestand is een soort digitaal negatief dat de onbewerkte gegevens van de sensor van je camera bevat waarmee je verschillende interpretaties van het beeld kunt produceren. JPEG's zijn al bewerkt door de camera en zijn eenvoudig direct vanaf de camera te delen, maar bieden veel minder ruimte voor bewerking of correctie. Eén praktische manier om het beste uit beiden te halen, is door je camera zodanig in te stellen dat je opnamen in zowel RAW- als JPEG-indeling worden opgeslagen. Zo kun je je foto's gemakkelijk delen maar heb je ook een RAW-bestand dat je later kunt verbeteren en waarmee je kunt experimenteren. Let wel: dit vergt meer ruimte op je geheugenkaart omdat er twee versies van iedere opname worden opgeslagen.
Om een foto te maken van een RAW-bestand, moet je het bestand verwerken. Je kunt dit in de camera doen en je kunt zelfs al wat aanpassingen maken, zoals de helderheid, lenscorrecties of voorinstellingen toepassen zoals Levendig of Zacht en meer. Maar het is logisch om de bewerkingen op het (veel grotere) scherm van je computer te doen met gespecialiseerde bewerkingssoftware voor RAW-bestanden zoals Canons gratis Digital Photo Professional (DPP) of Adobe® Lightroom®. Het is eenvoudig te doen en biedt de mogelijkheid een andere Picture Style, witbalans, ruisreductie en nog veel meer toe te passen. Eventuele bewerkingen die je aan het RAW-bestand aanbrengt (hetzij op de camera hetzij op je computer) zijn niet-destructief, dat wil zeggen dat het originele bestand niet wordt beïnvloed en dat eventuele aanpassingen ongedaan kunnen worden gemaakt, iets kunnen worden aangepast of zelfs later kunnen worden verwijderd. Zelfs als je het bestand sluit en later weer opent.