PORTRETFOTOGRAFIE

Praktische magie: ontdek fabelachtige verlichting en bovennatuurlijke fotografie

Rosie Hardy, expert op het gebied van fantasyportretten, deelt haar beste tips voor het maken van prachtige sprookjesachtige beelden.
Een vrouw met lang blond haar in een rode jas zit op een mistige dag in een kasteelraam. Gefotografeerd door Rosie Hardy.

De etherische beelden van Rosie Hardy worden gekenmerkt door golvende baljurken, opvallende bogen en een overvloed aan bloemen. Maar achter elke foto zit ook een verhaal – een zorgvuldig in elkaar gezet verhaal dat door de elementen van het beeld wordt onthuld, of een zorgvuldig gekozen begeleidend citaat dat het werk in een nieuw daglicht zet.

"Ik heb me altijd heel aangetrokken gevoeld tot menselijke verhalen", zegt Rosie. De creatieve portretfotograaf begon haar online reis met het vastleggen van haar ervaring met haaruitval als tiener en de lange zoektocht naar haar identiteit zonder zich blind te staren op haar uiterlijk. "Ik ontwikkelde een interesse in de gevoelens van andere mensen, menselijke psychologie en gedrag. Ik voel me altijd aangetrokken tot dat emotionele aspect in mijn werk en in dat van anderen. Daarom voel ik me zo aangetrokken tot portretten."

Van haar creatieve zelfportretten tot haar trouwfoto's en commerciële projecten, Rosies portretfoto's hebben een opvallende, buitenaardse stijl. "Er zit absoluut ontwikkeling in mijn werk, maar ik probeer wel trouw te zijn aan mijn stijl: het fantasierijke, surrealistische en sprookjesachtige werk dat ik altijd heb gedaan", zegt ze.

Hier deelt ze haar tien beste tips voor liefhebbers die dit magische veld willen verkennen.

1. Aantrekkelijke bokeh vastleggen

Een vrouw met lang blond haar in een opvallende witte brokaatjurk leunt tegen een stenen pilaar in een bos en laat haar hoofd op één arm rusten. Gefotografeerd door Rosie Hardy.

De koele tinten en gedempte kleuren geven een bovennatuurlijk gevoel aan het model dat in het bos poseert. Rosie fotografeert vaak met een 85mm-lens, die perfect is voor een "magische, zachte bokeh" waarbij het onderwerp van de achtergrond wordt gescheiden en huidtinten zachter worden. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 85mm f/1.2L II USM-lens, ingesteld op 1/640 sec, f/2.2 en ISO 250. © Rosie Hardy

Een portret van een zittende vrouw in een grijs gewaad zonder bandjes met een kroon van oranje bloemen in haar lange rode haar. Achter haar bevindt zich een plant die is bedekt met dezelfde oranje bloemen. Gefotografeerd door Rosie Hardy.

"Het verkennen van de mensheid met behulp van kunstvormen is echt fantastisch", zegt creatief portretfotograaf Rosie Hardy, die dankzij haar foto's meer dan 180.000 volgers op social media heeft. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/1600 sec, f/1.2 en ISO 100. © Rosie Hardy

Spelen met bokeh kan helpen een magische sfeer te creëren, vooral wanneer je een groot diafragma en een klein f-getal gebruikt om een geringe scherptediepte te creëren die de achtergrond verzacht.

"Bokeh is erg dromerig", zegt Rosie. "Als ik ergens werk waar ik de locatie echt wil laten zien, dan zou ik met een kleiner diafragma fotograferen om de omgeving te laten zien. Maar als ik een jurk wil laten opvallen, zou ik eerder de achtergrond weghalen en zo alle aandacht op het model vestigen."

2. Opnamen met tegenlicht maken voor een dromerige stijl

"Fotograferen in de schaduw, met lichtfiltering door bomen en achtergrondverlichting, is een geweldige manier om zachte, flatteuze, mystieke verlichting te creëren als je geen verlichtingsset hebt", zegt Rosie. Door de lichtbron achter het onderwerp te plaatsen, kun je halo-effecten creëren of accenten benadrukken en zo zachte beelden maken die intiem aanvoelen. "Voor mij zorgt dit voor minder chaos in de foto en het lijkt veel meer op een sprookje."

De combinatie van haar Canon EOS R5 of Canon EOS 5D Mark IV met natuurlijk licht vormt de basis van haar speelse fotografie. "Ik houd van natuurlijk licht. Als je dat als beginnende fotograaf onder de knie kunt krijgen, dan helpt dat enorm", voegt ze eraan toe.

3. Props en kostuums verkennen

Een vrouw in een golvende roze jurk zit op een luxe bank en leunt tegen de leuning, met bloemen langs de zijkant. Door Rosie Hardy.

Rosie combineert zelfgemaakte props met sierlijke jurken voor een speelse look. "Een andere goede optie voor beginnende fotografen is om voorwerpen te huren. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij de theaterafdeling van je universiteit", zegt ze. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-lens. © Rosie Hardy

Een vrouw in een blauwe jurk lijkt door het gebroken scherm van een gigantische smartphone te kruipen die zonder ondersteuning in een veld staat. Gefotografeerd door Rosie Hardy.

Rosie maakt vaak gebruik van props in haar portretten. Veel props maakt ze zelf en verbetert ze vervolgens tijdens de nabewerking, zoals deze gigantische smartphone, wat eigenlijk een kapotte spiegel is waaraan het frame van een telefoon digitaal is toegevoegd. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-lens, ingesteld op 1/640 sec, f/4.5 en ISO 100. © Rosie Hardy

In haar foto's maakt Rosie vaak gebruik van vrolijke props en haar kenmerkende baljurken, die buitenaardse scènes tot leven brengen met handgemaakte elementen. Tijdens de nabewerking past ze deze verder aan. "Het is de moeite waard om met sets, props en kostuums aan de slag te gaan", zegt ze. "Hiermee kan ik me onderscheiden."

Om de kosten in de hand te houden, raadt ze aan om online veilingen en lokale tweedehandswinkels te bezoeken voor koopjes, spullen te huren bij props- en kostuumverhuurwinkels of gewoon zelf props te maken. Dit deed ze voor een van haar favoriete foto's waarin ze zelf door een gigantische telefoon kruipt. "Ik heb gewoon een spiegel uit een lijst gehaald, ben erdoorheen gekropen en heb vervolgens een foto van mijn telefoon op die lijst geplakt", zegt ze. "Ik sneed stukken karton in de vorm van digitale hartjes uit en beschilderde ze met nagellak, omdat ik op dat moment geen verf had."

4. Spelen met zachte verlichting

Flatteuze verlichting speelt een belangrijke rol bij het creëren van een zachte uitstraling. "Diffuus, zacht licht zonder scherpe schaduwen verzacht de huid", zegt Rosie.

Hoewel ze haar locaties probeert te kiezen op basis van wat het licht te bieden heeft, moet je soms natuurlijk licht manipuleren. Er zijn veel toegankelijke manieren om dit te doen. "Als je een portretfoto in de zon maakt, kun je een laken ophangen om het licht een beetje te verspreiden", zegt ze. "Als ik een reflector zou gebruiken, zou ik voor een warmere huidtint waarschijnlijk een gouden reflector kiezen in plaats van een kouder zilveren exemplaar."

5. Creatieve nabewerking

Een model in een vederlichte witte jurk kijkt naar de camera terwijl nepsneeuw op haar neerdaalt.

Bewerkingssoftware biedt je de mogelijkheid om kleuren aan te passen en afbeeldingen zachter te maken om de sfeer nog dromeriger te maken. "Als je je foto's kunt bewerken, lijkt het alsof je eigenlijk met een groter budget hebt gewerkt", zegt Rosie, die tijdens de nabewerking haar props en de set vaak nog wat kracht bijzet, van composities tot het ontwerpen van knappe surrealistische werelden.

Canon's DPP-software (Digital Photo Professional) is volgens haar een ideaal programma om mee te beginnen. "DPP werkt echt goed voor mij. Ik kan mijn RAW-bestanden verwerken om ze in de allerbeste kwaliteit te krijgen en de foto's bekijken in een zeer handige indeling." De software kan ook worden gebruikt om elementen zoals witbalans, verzadiging en basiscurven aan te passen. "Als ik een foto warmer of koeler wil maken voordat ik deze exporteer, is dit de beste software om dat te doen. De integriteit van het bestand blijft namelijk behouden", voegt ze eraan toe.

6. Een kleurenpalet ontwikkelen

In foto's met een bovennatuurlijke sfeer wordt vaak een zacht, gedempt kleurenpalet met pasteltinten en koele tinten gebruikt. "Kleuren hebben een enorme invloed op het algehele beeld", zegt Rosie. "Als kijker word ik vaak afgeschrikt door foto's met te veel verschillende kleuren, tenzij dat het specifieke thema is. Ik word aangetrokken door foto's met een algemene tint."

Rosie geeft de voorkeur aan eenvoud en balans op het gebied van kleur. "Als je mijn socials of website bekijkt, zie je dat elke foto een algemene tint of twee kleuren heeft", vervolgt ze. "Als ik fotografeer, probeer ik te bepalen wat mijn twee kleuren zullen zijn of hoe ik die foto later kan bewerken om een samenhangend geheel van de foto te maken."

7. Verschillende locaties ontdekken

Fotograaf Rosie Hardy staat voor een meer en gebruikt een camera om een foto te maken van een klein elektrisch licht dat ze in haar andere hand vasthoudt.

Op het platteland kun je veel fantastische achtergronden vinden voor je portretten, zoals dit sprookjesachtige meer bij schemering.

Een portret van een vrouw die een roze, golvende jas en feeënvleugels draagt. Ze zit op een halve maan in een bosrijke omgeving en wordt omgeven door rook. Gefotografeerd door Rosie Hardy.

De koele tinten en gedempte kleuren geven een bovennatuurlijk gevoel aan het model dat in het bos poseert. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-lens, ingesteld op 1/1000 sec, f/2.2 en ISO 125. © Rosie Hardy

Bij mythische beelden staat de locatie vaak centraal. Rosie en haar modellen bevinden zich vaak te midden van opvallende architectuur of dichtbegroeide bossen om de foto's een buitenaardse sfeer te geven. "Ik voel me aangetrokken tot verlaten plaatsen, kastelen en elk soort boog", zegt ze. "Begin bijvoorbeeld op openbare plekken, zoals parken, bossen en bij grote weidse (stuw)meren. Dat is een goede manier om te leren werken in het openbaar, zonder de druk van mensen die je zien of het risico dat je in de problemen komt omdat je geen toestemming hebt."

RF50mm F1.8 STM

Een Canon-lens kiezen

Vind de lens die bij jou past

8. De juiste lens kiezen

"Als portretfotograaf wil ik de mensen in mijn foto's niet vervormen", zegt Rosie. "Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een supergroothoek, dus die gebruik ik niet voor portretten."

Haar favoriete lenzen zijn de Canon EF 35mm f/1.4L II USM, de Canon EF 85mm f/1.2L II USM en de Canon EF 50mm f/1.4 USM. Alle drie de lenzen hebben een groot diafragma voor een soft-focus, terwijl de verhoudingen en details realistisch blijven. Haar favoriete primelenzen bieden haar nog een voordeel. "Ik denk ook aan de interactie met de mensen die voor mijn camera staan", zegt Rosie. "Met een langere lens zou ik niet goed met mijn onderwerp kunnen communiceren omdat ik dan van ver weg zou moeten schreeuwen."

Andere lensopties voor deze typen beelden zijn de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, de Canon RF 50mm F1.8 STM en de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

9. Langere sluitertijden gebruiken

In tegenstelling tot veel andere fotografen overbelicht Rosie haar foto's graag. "Ik weet dat veel mensen bang zijn voor detailverlies en te sterke hooglichten, maar ik vind dat de beelden juist iets filmisch krijgen als je ze een beetje overbelicht", zegt ze.

Het gebruik van een langere belichtingstijd kan ook een gevoel van beweging in beelden creëren, vooral wanneer het wordt toegepast op bewegende elementen zoals water of wolken. Rosie experimenteert steeds vaker met kunstmatige intelligentie (AI) tijdens het bewerken. Het komt ook goed van pas bij het spelen met de sluitertijd. "Als ik bijvoorbeeld een overbelicht deel van een witte jurk heb, kan ik dat gebied gewoon omcirkelen en de opdracht geven om details toe te voegen. De rest van de jurk wordt dan geanalyseerd en dezelfde mate van details wordt toegevoegd."

10. Een verhaal vertellen

Een portret van een jonge vrouw met sproeten, helderblauwe ogen en lang blond haar. Ze kijkt recht in de camera en wordt omgeven door roze bloemen. Gefotografeerd door Rosie Hardy.

Door verhaalelementen aan je beelden toe te voegen, samen met kostuums en sets, vergroot je de mythische proporties en impact. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 85mm F1.2L USM, ingesteld op 1/1000 sec, f/2 en ISO 250. © Rosie Hardy

Verhalen staan centraal in het werk van Rosie, waardoor ze veel meer zijn dan gewone portretten. Ze moedigt liefhebbers aan om verhaalelementen aan hun foto's toe te voegen. "Veel mensen denken dat het vermogen om verhalen te vertellen aangeboren is, maar ik denk dat je het kunt leren", zegt Rosie. "Je laten inspireren door andere mensen is niets om je voor te schamen. Je moet alleen wel respectvol zijn in hoe je die inspiratie interpreteert. Ik raad je aan om de foto's die je mooi vindt te ontleden en deze elementen vervolgens zelf op een andere manier uit te proberen."

Introspectie is ook goed om inspiratie op te doen. Enkele van haar meest krachtige foto's zijn ontstaan doordat ze fotografie gebruikte om het verdriet door het verlies van een geliefde te verwerken.

"Uiteindelijk moet je er echt naar streven om je eigen verhaal te vertellen en je te laten inspireren door je emoties, zowel positief als negatief. Je moet in de spiegel kijken en vragen: 'Wat wil ik zeggen? Wat is mijn commentaar op het leven?'"


Bekijk voor meer inspiratie en advies van fotografen de video's over creatieve bewerking van Rosie en de rest van de Canon Europe Learning Series-afspeellijst op YouTube.


Geschreven door Lucy Fulford

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

  • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

    Stijlvolle foto's vastleggen

    Socialmedia-influencer Steffi Marla vertelt hoe ze haar foto's online laat opvallen.

  • PORTRETFOTOGRAFIE

    Tips & tricks voor portretfotografie

    Verbeter je portretfotografie met deze handige tips en technieken.

  • PORTRETFOTOGRAFIE

    Maak abstracte portretten

    Experimenteer met dubbelopnamen, schilderen met licht, spelen met schaduwen en meer.

  • PORTRETFOTOGRAFIE

    High-key- en low-key-portretbelichting

    Maak klassieke belichtingsopstellingen voor stemmige portretten van hoge kwaliteit.