De jonge Britse fotograaf Dani Connor wist zich te vestigen als professional toen ze tijdens de COVID-19-pandemie vast kwam te zitten in het Zweedse deel van Lapland. Dani deed vrijwilligerswerk in een plaatselijk wildreservaat toen een groot deel van de wereld in lockdown ging. Ze gebruikte de extra tijd door een nauwe band op te bouwen met de lokale dieren, met name met een kleine groep rode eekhoorns.
"Ik zag het als een goede kans om mijn carrière van de grond te krijgen," zegt ze. "Ik gaf mezelf zes maanden de tijd. Als ik in die periode niets had bereikt, zou ik teruggaan naar mijn baan in het Natural History Museum in Londen." Na een half jaar hard werken had Dani maar liefst 60.000 volgers op Instagram, YouTube en Twitter en werd ze financieel ondersteund door haar abonnees op Patreon.
We vroegen Dani om een aantal tips & tricks te delen met fotografiestudent Jonty Clark, die graag meer te weten wilde komen over het fotograferen van dieren in het wild. Jonty kreeg een Canon EOS R7, die Dani ook had gebruikt tijdens een wildlifesessie in Spanje. De camera's werden opgesteld in een schuilplaats voor fotografen waar ze gegarandeerd razendsnelle roofvogels zouden zien.
Hier volgt het advies dat Dani die dag met hem heeft gedeeld, vergezeld door de beste foto's die zij en Jonty hebben gemaakt.
Tips voor jonge wildlifefotografen: een fotosessie van een hele dag met professioneel fotograaf Dani Connor
Tip 1: Dompel jezelf onder in de omgeving van het onderwerp
Als je vanuit een schuilplaats fotografeert, kun je de omgeving in de hand houden. Eten wordt op bepaalde plekken voor de schuilplaats gelegd om vogels naar het opnamebereik te lokken. Je ziet vrijwel gegarandeerd wilde dieren, waardoor deze soort locatie een voor de hand liggende keuze is voor een eendaagse fotosessie.
Dani heeft aan het begin van haar carrière veel tijd in schuilplaatsen in Zweden doorgebracht en ze ziet nog steeds de voordelen ervan. "Als je vanuit schuilplaatsen fotografeert, moet je je grenzen verleggen. Je moet creatief te werk gaan om mooiere foto's te maken dan andere fotografen die op dezelfde plek foto's hebben gemaakt. Het is een geweldige manier om je techniek te oefenen en om naast elkaar te fotograferen," zegt ze.
Jonty heeft tot nu toe voornamelijk ervaring met studio's, waar hij exotische huisdieren fotografeerde als onderdeel van zijn opleiding. Wanneer hij terugblikt op de dag, zegt hij: "Dani heeft me veel verteld over het gedrag van torenvalken, maar ik heb ook veel geleerd door de vogels te observeren vanuit de schuilplaats. Aan het einde van de fotosessie wist ik wanneer ze uit de bomen zouden neerdalen, waardoor ik meer tijd had om me voor te bereiden. Studio-opnamen zijn vaak gekunsteld, dus het was geweldig om het gedrag van wilde dieren te zien. Jonge torenvalken die voor onze ogen kibbelden met volwassen dieren gaven ons de kans om fantastische foto's te maken."
Tip 2: Investeer in een camera die alles kan
Dani is bovenal fotograaf, maar ze wekt de aandacht van potentiële klanten via de video's die ze uploadt naar YouTube. Als je in dit vakgebied aan de slag gaat, is het een goed idee om basisvaardigheden op het gebied van video's te leren, zelfs als je het alleen voor zelfpromotie op sociale media gebruikt. Hiervoor moet je de juiste Canon-apparatuur kiezen.
"De Canon EOS R7 is een uitstekende allround camera voor iedereen die aan de slag wil gaan als contentcreator," stelt Dani voor. "Hij onderscheidt zich door de IBIS (In-Body Image Stabilization), die niet alleen nuttig is bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen, maar ook bij het maken van vlogs van jezelf in het wild."
Jonty combineerde zijn Canon EOS R7 met een Canon RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM-lens, met een ingebouwde Optical Image Stabilizer als aanvulling op de IBIS in de camera. "De beeldstabilisatie was aanzienlijk beter dan die op mijn Canon EOS 90D," aldus Jonty, "en de camera voelde op alle gebieden als een verbetering van zijn voorganger. Snellere modus voor continuopname, groter ISO-bereik, auto-levelling: het was een geweldige camera om mee te fotograferen en hij bevat alles wat ik nodig heb om fulltime fotograaf te kunnen zijn."
Lees onze gids over de beste lenzen voor wildlifefotografie voor meer informatie over lensopties voor het maken van prachtige foto's van wilde dieren en vogels.
Tip 3: Focus op de ogen van je onderwerp
AF-oogdetectie voor dieren is een functie die de Canon EOS R7 heeft geërfd van andere professionele camera's, zoals de Canon EOS R5 en de EOS R6, waardoor het giswerk bij het scherpstellen op snelle onderwerpen wordt weggenomen. "Ik vind de AF-oogdetectie voor dieren op mijn EOS R5 geweldig. Het volgt niet alleen mijn onderwerpen terwijl ze bewegen, maar het stelt ook automatisch scherp op het oog, wat mijn werk veel makkelijker maakt. De EOS R7 is ook voorzien van AF-oogdetectie voor dieren, wat echt heel handig is voor mensen die nog niet eerder vogels en wildlife hebben gefotografeerd," zegt Dani.
De Canon Photo Companion-app is een handige tool om de functies van je camera onder de knie te krijgen, met specifieke oefeningen, tutorials en tips & tricks voor je camera en niveau. "Ik heb mijn eigen knoppen op de EOS R7 aangepast," zegt Jonty, die snel vertrouwd raakte met de nieuwe camera. "Ik heb de knop van de belichtingsvergrendeling zo ingesteld om scherp te stellen op dieren. Vervolgens heb ik de ontspanknop half ingedrukt om scherp te stellen op het oog. Nu ik met deze functies heb gewerkt, merk ik hoe onmisbaar ze zijn bij wildlifefotografie."
Dit zijn niet de enige voordelen van het fotograferen met een camera met een crop-sensor (APS-C), zoals de Canon EOS R7. "Met camera's met een APS-C-sensor kun je dichter bij je onderwerp komen," zegt Dani. "Ik was aan het fotograferen met een Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-lens en een Canon Extender EF 1.4x III op mijn Canon EOS R5, waardoor ik een brandpuntsafstand had die equivalent was aan 420mm, en dankzij de cropfactor van 1,6x werd Jonty's maximale bereik van 150mm uitgebreid naar 240mm. Dit was dichtbij genoeg om een aantal geweldige resultaten te krijgen vanuit de schuilplaats. Het zou ook ideaal zijn tijdens een wandeling door een stad of een lokaal park waarbij je dichter bij je onderwerp wilt komen."
Tip 4: Mis nooit meer een opname met de RAW-burstmodus
Dani en Jonty experimenteerden met de RAW-burstmodus bij het fotograferen van torenvalken vanuit de schuilplaats. Met de Canon EOS R7 kunnen er 15 frames per seconde (fps) worden vastgelegd bij gebruik van de mechanische sluiter, of 30 fps bij gebruik van de elektronische sluiter, wat hetzelfde aantal frames per seconde is als bij een film. "Het is ongelooflijk snel en vooral ideaal bij het fotograferen van vogels in de lucht, zodat je de beste foto uit een reeks kunt kiezen," zegt Dani.
Je kunt met deze modus ook vooropnamen maken, waarbij momenten een halve seconde voordat de sluiter wordt ingedrukt, worden vastgelegd. Deze foto's worden vervolgens opgeslagen als afzonderlijke RAW-bestanden. "Deze functie is geweldig omdat ik daardoor terug in de tijd kan gaan. De torenvalken waren onvoorspelbaar, maar deze functie gaf me een veel groter tijdvenster om te reageren en de juiste foto te maken," aldus Jonty.
Tip 5: Creëer je eigen kansen
"Mijn grootste advies voor Jonty en iedereen die het wil maken als wildlifefotograaf, is dat je kansen moet creëren. Er is veel concurrentie, maar je kunt nog steeds opvallen," zegt Dani. Ze adviseerde Jonty om andere professionele fotografen te volgen om te zien hoe zij te werk gaan door ze simpelweg te vragen: "Kan ik je een dag volgen om te zien wat je doet?" En om je online aanwezigheid een persoonlijk tintje te geven.
"Mensen volgen me niet vanwege mijn fotografie of omdat ze wilde dieren willen zien," vervolgt Dani. "Er wordt van wildlifefotografen verwacht dat ze goede foto's maken, maar ik heb zoveel volgers omdat mensen willen horen wat ik te zeggen heb. Ik stel mezelf altijd voor in mijn YouTube-video's. Zodra mensen mijn persoonlijkheid zien, zijn ze meer geïnteresseerd in mijn content."
"Het was fijn om meer te weten te komen over de marketingkant van fotografie," bekent Jonty. "De portfolio's van ervaren fotografen die al tientallen jaren hun kunst hebben kunnen perfectioneren, kunnen intimiderend zijn. Maar als je ziet wat Dani in korte tijd heeft weten te bereiken met haar rode eekhoorns en de kracht van sociale media, dat is echt inspirerend."
Jonty blikt terug op de dag: "Met Dani's hulp en omdat de camera onderwerpen zo makkelijk kon isoleren, leerde ik me snel aan te passen aan een hoger tempo."
Jonty sloot de dag af met een inspirerend gevoel en een groot aantal indrukwekkende foto's om aan zijn portfolio toe te voegen, terwijl Dani ook veel van hun tijd samen heeft geleerd, met name hoe je het beste uit je Canon-apparatuur kunt halen: "Ik had het gevoel dat ik vandaag ook van Jonty heb geleerd," besluit ze. "Of ik nu iemand iets leer of er zelf iets van opsteek, er is altijd een overdracht van informatie."
Geschreven door Matthew Bowen