BELICHTINGSTECHNIEKEN

De 7 beste tips voor fotograferen bij weinig licht

Ontdek hoe je het maximale uit je Canon-camera haalt en leer hoe je prachtige foto's maakt vanaf avondschemer tot aan zonsopgang.
Kleurrijke lichtstralen boven een kustpad.

Zonsopgang en scherming leveren betoverende momenten op. Zodra het donker wordt, komen festivals tot leven, ontstaat er in steden een andere sfeer en kunnen fotografen zich helemaal uitleven. Bij weinig licht details vastleggen, is echter geen gemakkelijke taak, helemaal niet als je de camera op je smartphone gebruikt.

Bij weinig licht krijg je met de creatieve modi van een spiegelreflexcamera, een systeemcamera of een geavanceerde compactcamera alsnog de scherpe, gedetailleerde beelden die je anders was misgelopen.

1. Gebruik een groot diafragma (laag f-getal) om zoveel mogelijk licht binnen te laten

Een close-up van het gezicht van een vrouw met donker haar, met roze lippenstift en oogschaduw, bij weinig licht.

Lenzen met een groter diafragma laten meer licht naar binnen, waardoor kortere sluitertijden mogelijk zijn voor het vastleggen van details en het bevriezen van actie zonder dat je zeer hoge ISO-instellingen hoeft te gebruiken met het gevaar van beeldruis. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/1250 sec, f/1.8 en ISO250. © Ejiro Dafé

Als je een camera met handmatige instellingen hebt, kun je het diafragma bepalen met de modus Diafragmavoorkeuze (Av). De diafragma-instelling geeft aan hoeveel licht je camera binnenlaat. Bij weinig licht moet je zoveel mogelijk licht binnenlaten om een goede belichting te krijgen en de details in de scène vast te leggen. Gebruik hiervoor een groot diafragma (laag f-getal). Als je opname nog steeds onderbelicht (te donker) is, kun je ook meer licht binnenlaten door met een langere sluitertijd de belichting te verlengen, maar er is dan wel kans op vervaging. Zie het gedeelte hieronder over het scherp houden van je foto's.

De diafragma-instelling is echter niet alleen van invloed op de belichting. Een groot diafragma zorgt ook voor een geringe scherptediepte, dat wil zeggen dat bij een laag f-getal slechts een smal segment van de scène scherp wordt vastgelegd. Dit kan ideaal zijn als je vóór zonsopgang portretten maakt en een mooi vervaagde achtergrond wilt, maar als je bijvoorbeeld de speciale nuances van een stadsgezicht in de schemering wilt vastleggen, levert een kleiner diafragma (hoger f-getal) een grotere scherptediepte op, zodat er meer van de scène scherp is. Voor een goede belichting moet je dan proberen een langere sluitertijd te gebruiken.

Sommige lenzen hebben natuurlijk een groter of 'lichtsterker' diafragma dan andere lenzen. Tot de uitstekende compacte opties voor full-frame systeemcamera's uit het EOS R-systeem, zoals de Canon EOS R6 en de EOS RP, behoort de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, een fantastische keuze voor groothoekfoto's van nachtelijke stadsgezichten en andere scènes met weinig licht. De Canon RF 50mm F1.8 STM biedt een perspectief dat meer overeenkomt met een standaardperspectief (vergelijkbaar met het menselijk oog) en is daarom ideaal voor spontane straatfotografie in de avond, terwijl het langere bereik van de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-telelens uitstekend is voor portretfotografie bij weinig licht.

Als je een spiegelreflexcamera gebruikt, biedt een lens zoals de Canon EF 35mm f/2 IS USM een natuurlijk perspectief en het voordeel van beeldstabilisatie (IS) voor opnamen vanuit de hand. De Canon EF 35mm f/1.4L II USM heeft een nog groter maximaal diafragma en is daardoor uitermate geschikt om bij weinig licht mee te fotograferen. Als je een spiegelreflexcamera hebt met een APS-C-sensor, zoals de Canon EOS 850D, dan is een EF-S-lens zoals de Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM een goede optie voor een natuurlijk perspectief. Als je op zoek bent naar een vergelijkbaar groothoek- en natuurlijk perspectief voor een EOS M-systeemcamera zoals de EOS M50 Mark II, die ook een APS-C-sensor heeft, dan zijn de ultracompacte, platte Canon EF-M 22mm f/2 STM-lens en de uiterst lichtsterke Canon EF-M 32 mm f/1.4 STM precies wat je nodig hebt.

2. Met een hogere ISO-waarde maak je je camera gevoeliger voor licht

Een grote watervlakte bij weinig licht, omgeven door heuvels en bergen.

Heb je een groot diafragma gebruikt en ben je niet echt tevreden met de helderheid van je foto's, probeer dan eens een hogere ISO-waarde. Dit verhoogt de gevoeligheid van de sensor voor licht en is handig als je 's nachts opnamen maakt zonder flitser. Hoe hoger het ISO-getal, hoe hoger de gevoeligheid. Spiegelreflexcamera's, systeemcamera's en geavanceerde compactcamera's van Canon zijn voorzien van grote sensoren, waardoor ze bij een hoge ISO-waarde betere foto's opleveren dan camera's met kleine sensoren, zoals smartphonecamera's.

De full-frame CMOS-sensoren in Canon-systeemcamera's zoals de Canon EOS RP en EOS R6 zorgen voor een uitzonderlijk hoge ISO-kwaliteit met weinig of geen waarneembare beeldruis of korreligheid. De sensoren in de nieuwste APS-C-camera's van Canon zijn iets kleiner, maar leveren nog steeds een gedetailleerde beeldkwaliteit met weinig ruis, zelfs bij zeer hoge ISO-instellingen, waardoor de camera's ideaal zijn voor opnamen vanuit de hand in het donker.

4. Je foto's scherp houden

Als je bij weinig licht vanuit de hand opnamen maakt, kunnen de resultaten onscherp zijn. Dit gebeurt meestal als je een langere sluitertijd hebt gebruikt om meer licht binnen te laten. Dit is een ander voordeel van een groter diafragma: hoe meer licht de lens binnenkomt, hoe korter de sluitertijd die je kunt gebruiken. Dit is belangrijk omdat kortere sluitertijden beweging bevriezen - en hoe sneller de beweging die je wilt vastleggen, hoe korter de sluitertijd moet zijn om bewegingsonscherpte te voorkomen. Bij goed licht kunnen onderwerpen die niet veel bewegen over het algemeen worden vastgelegd met een sluitertijd van ongeveer 1/50 sec. Voor bewegende onderwerpen moet deze iets korter zijn, ongeveer 1/250 sec, en bij snellere actie kun je een sluitertijd van 1/1000 sec of hoger gebruiken. Bij weinig licht zijn langere sluitertijden nodig.

Naast de beweging van het onderwerp moet je rekening houden met camerabewegingen. Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe moeilijker het is om beweging van de camera te voorkomen wanneer je vanuit de hand fotografeert. Een algemene vuistregel is om te beginnen met een diafragma-instelling die omgekeerd evenredig is aan de brandpuntsafstand. Gebruik dus bij een 50mm-lens minimaal 1/50 sec; gebruik bij een 600mm-lens 1/600 sec, enzovoort. Met een lens met optische beeldstabilisatie (IS) kun je langere sluitertijden gebruiken en toch dezelfde scherpte bereiken.

De Canon EOS R6 is voorzien van in-body beeldstabilisatie (IBIS). In combinatie met IS-lenzen bereik je daarmee bij lange sluitertijden vanuit de hand nog steeds superscherpe opnamen. Je kunt ook je omgeving gebruiken om camerabewegingen te verminderen: leun tegen een muur of zet je camera op een stevige ondergrond. Gebruik een statief, als je er een hebt. Dit geeft je maximale flexibiliteit.

4. Optimaal gebruikmaken van witbalansopties

Een foto van de Abdij van Bath in de avond, verlicht door warme spotlights en met een brandende straatlamp.

Het aanpassen van de witbalansinstelling is een creatieve manier om je uiteindelijke foto's radicaal te veranderen. Gefotografeerd met een EOS 7D (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 7D Mark II) en een Canon EF 17-40mm f/4L IS USM-lens, ingesteld op 2,5 sec, f/11 en ISO100. © Marcus Hawkins

De Abdij van Bath, gefotografeerd in de avond, met koelere kleuren en een diepblauwe lucht.

In deze versie van dezelfde foto is de witbalans aangepast, waardoor de kleuren van de stenen natuurlijker worden en de lucht een diepere blauwe kleur krijgt. Gefotografeerd met een Canon EOS 7D met een Canon EF 17-40mm f/4L USM-lens, ingesteld op 21 mm, 2,5 sec, f/11 en ISO100. © Marcus Hawkins

De automatische witbalansinstelling van Canon-camera's levert consistent correcte resultaten op bij fotograferen bij daglicht en blijft ook bij weinig licht goed presteren. Je kunt echter ook juist flair aan je foto's toevoegen door andere, vooraf ingestelde witbalansinstellingen te gebruiken om voor een specifieke sfeer te zorgen.

Voor opnamen bij stadslicht in de schemering bijvoorbeeld, zorgt de witbalansinstelling Kunstlicht ervoor dat kunstmatig verlichte gebieden een neutralere kleurtemperatuur krijgen, en wordt het diepe blauw van de lucht versterkt. Als je de warmte van kunstlicht wilt benadrukken, kun je ook overschakelen naar de witbalansinstelling Daglicht.

Met veel Canon-camera's, waaronder compactcamera's zoals de Canon PowerShot G5 X Mark II, kun je foto's maken in de RAW-bestandsindeling. Als je deze indeling selecteert, kun je de witbalansinstelling wijzigen of verfijnen wanneer je je foto's nabewerkt met de RAW-verwerkingssoftware van je voorkeur, zoals het krachtige, gratis Digital Photo Professional van Canon.

5. Verlichtingseffecten

Een kat in een schemerige ruimte met zijn voorpoten op twee boeken.

Als je de camera op een statief plaatst, kun je langere sluitertijden gebruiken om meer licht op de sensor te vangen terwijl het beeld scherp blijft. Natuurlijk helpt het om een gehoorzaam onderwerp te hebben dat stil blijft zitten. Gefotografeerd met een Canon EOS 850D en een Canon EF 50mm f/1.2L II USM-lens, ingesteld op 1/160 sec, f/2.8 en ISO100.

Een wegennetwerk in het donker waarin de koplampen van auto's zorgen voor duidelijke lichtsporen.

Lange sluitertijden zijn ideaal om verkeer in het donker om te zetten in lichtsporen en gewone scènes om te toveren in fascinerende creatieve beelden. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 61 sec, f/16 en ISO400. © Lorenz Holder

Je kunt nachtopnamen extra dynamiek geven door lichtsporen te maken, bijvoorbeeld van de achterlichten van rijdende voertuigen of kermisattracties met neonverlichting. Je hebt een lange sluitertijd nodig als je de beweging van het licht door je foto wilt krijgen. Dit betekent sluitertijden van een paar seconden of langer met de camera op een statief of een stevige ondergrond. Experimenteer met verschillende sluitertijden. Gebruik de zelfontspanner van de camera of de functie voor opnamen op afstand, zodat je de camera niet beweegt wanneer je de ontspanknop indrukt. Veel Canon-camera's zijn voorzien van Wi-Fi, zodat je instellingen kunt wijzigen en de sluiter kunt activeren vanaf je smartphone met de Canon Camera Connect-app.

6. Probeer de Burst-modus uit

Een figuur op een crossmotor springt in het schemerlicht over een heuvel, waarbij zijn silhouet afsteekt tegen de lucht.

Continu-opnamen of de Burst-modus zijn perfect voor het fotograferen van actie bij weinig licht, zodat je altijd het perfecte moment vastlegt. Gefotografeerd met een Canon EOS 7D Mark II en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 35mm, 1/1600 sec, f/8 en ISO3200.

Met de Burst-modus maak je als het ware een reeks van foto's. Binnen een fractie van een seconde heb je meerdere foto's gemaakt. Dat is heel handig als je een bewegend onderwerp of een heel kortstondig actiemoment wilt vastleggen. Als jouw camera van deze modus is voorzien, moet je 'm echt eens uitproberen. Je maakt dan waarschijnlijk sneller die haast ongrijpbare, prachtige opname bij weinig licht!

7. De beste camera's voor fotograferen bij weinig licht

Een Canon EOS R6-camera.

Wat je ook nodig hebt en wat je budget ook is, er is een breed scala aan camera's die ideaal zijn voor fotografie bij weinig licht, zoals de Canon EOS R6.

Canon EOS R6 - Een perfecte full-frame systeemcamera voor fotograferen bij weinig licht

  • Zeer effectieve in-body beeldstabilisatie
  • Toonaangevend autofocussysteem dat werkt in bijna volledige duisternis
  • Indrukwekkende beeldkwaliteit bij hoge ISO-instellingen

Canon EOS RP - De ultieme budgetvriendelijke systeemcamera voor nachtfotografie

  • Full-frame beeldsensor voor verbluffende kwaliteit bij weinig licht
  • Geavanceerde automatische scherpstelling bij weinig licht
  • Scherp geprijsd voor een full-frame systeemcamera

Canon EOS M50 Mark II - De ideale upgrade van fotograferen met een smartphone

  • De voordelen van een systeemcamera in een slanke, lichte behuizing met een APS-C-beeldsensor
  • AF-prestaties bij zeer weinig licht tot -4EV en opnamen tot ISO 25600
  • Speciale reeks verwisselbare, compacte EF-M-lenzen

Canon EOS 850D - De volgende stap in creatieve controle: een lichte spiegelreflexcamera

  • Lichte body van 515 g - ideaal voor straatfotografie in het donker
  • 24,1 Megapixel APS-C-sensor voor uitstekende beeldkwaliteit
  • Klassieke spiegelreflexcamera-ergonomie en optische zoeker voor een directe verbinding met de scène

Canon PowerShot G5 X Mark II - Klein, slank en toch zeer geavanceerd

  • Krachtig ingebouwd 5x zoombereik, gelijk aan 24-120 mm
  • Kleine, maar hoogwaardige 1.0-type beeldsensor
  • Tal van modi voor nachtfotografie, zoals Portret bij sterrenlicht, Sterrenhemel, Sterrensporen, Time-Lapse films van sterren en Handmatige nachtscène

Lees meer tips voor fotografie bij weinig licht* van Redline Challenge-mentor Lorenz Holder.



Geschreven door Matthew Richards



*Beschikbaar in een aantal talen.

Gerelateerde producten

  • Systeemcamera's

    EOS R6 Mark II

    Foto's of video's, actie of portret - de combinatie van prestaties en beeldkwaliteit van de EOS R6 Mark II geeft je creativiteit alle vrijheid
  • Systeemcamera's

    EOS R8

    Stap over op full-frame fotografie en video en realiseer je creatieve ambities.
  • Standaardlens

    RF 50mm F1.8 STM

    Een compacte, stille en lichtgewicht 50mm RF prime lens met een groot f/1.8-diafragma, perfect om je creatieve visie vorm te geven.
  • RF-lenzen

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Een 35 mm f/1.8-macrolens met snel diafragma voor groothoekperspectief, van dichtbij scherpstellen en Hybrid IS.
  • Groothoek-primelens

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Een compacte, lichte primelens van 24 mm die ideaal is voor landschapsfotografie, vloggen en interieurs, en voor geweldige macrofoto's.
  • Gerelateerde artikelen

  • NACHTFOTOGRAFIE

    De maan fotograferen

    Een stapsgewijze handleiding voor creatieve maanfotografie.

  • BELICHTINGSTECHNIEKEN

    Fotograferen bij het beschikbare licht

    Leer hoe je het beste licht kunt zoeken en vastleggen om je foto's te verbeteren.

  • VIDEOTECHNIEKEN

    Tips voor 's nachts video-opnamen maken

    Ontdek een wereld vol creativiteit met Canon's gids voor het maken van video's in het donker.

  • WILDLIFEFOTOGRAFIE

    Wildlife bij weinig licht

    Ontdek het verborgen leven van dieren met Canon's beste tips voor nachtfotografie.