Volgens Piotr is het maken van lichtspoorfoto's relatief eenvoudig. "Je hebt alleen een standaard camera-apparatuur, een statief en een goede locatie nodig", zegt hij. "Het is niet ingewikkeld om dit soort foto's te maken en het resultaat dat je op je LCD-scherm ziet, is altijd fantastisch. Soms hoef je deze foto's niet eens te bewerken omdat ze er zo al geweldig uitzien." Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 16-35mm f/2.8L USM-lens (opgevolgd door de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM), ingesteld op 18 mm, 25 sec, f/11 en ISO1000. © Piotr Skrzypiec
Piotr Skrzypiec, overdag toeristengids, 's avonds fotograaf van lichtsporen, gebruikt zijn kennis van prachtige locaties en technieken voor lange sluitertijd om verbluffende landschapsfoto's te maken in Slovenië en daarbuiten. Het is dan ook geen verrassing dat hij is uitgeroepen tot de winnaar van Canon's eerste Redline Challenge.
De fotowedstrijd met het thema 'light in the dark' had als doel de vaardigheden van beginnende fotografen naar een hoger niveau te tillen. Drie van de foto's van Piotr haalden de shortlist van de jury en zijn sfeervolle foto van een viaduct in de mist werd gekozen als de algehele winnaar.
Piotr maakte gebruik van een langere sluitertijd om de felle koplampen van de bewegende auto's om te zetten in gekleurde golflijnen. Bij een lange sluitertijd staat de sluiter langer open, variërend van een paar seconden tot uren, wat resulteert in vervaging van bewegende objecten. Deze techniek vereist geen speciale camera of lens en kan verbluffende resultaten opleveren. Door gebruik te maken van lange sluitertijden krijg je niet alleen bewegingsonscherpte, maar kun je ook maximaal licht in de camera laten vallen, zodat je de ISO kan verlagen voor een betere beeldkwaliteit.
Hier bezoekt Piotr opnieuw de locaties van zijn andere foto's en geeft hij tips voor het maken van dit soort foto's met lichtsporen.