A woman touches a paper star hanging from her ceiling, in front of shuttered windows.

BINNEN FOTOGRAFEREN

Perfecte plaatjes: drie ideeën voor creatieve fotoshoots thuis

Creatieve inspiratie is thuis volop te vinden, en vaak gewoon voor je neus. Bekijk de plek die je zo goed kent nog eens goed en je zult verrast zijn - en geïnspireerd raken - door de vele onderwerpen en scenario's die je op een creatieve manier met je camera kunt verkennen.

Een van de beste manieren om thuis creatief aan de slag te gaan, is door functies op je camera te verkennen die je mogelijk nog niet eerder hebt gebruikt. De Canon EOS 90D heeft bijvoorbeeld een intervalometer voor time-lapse-opnamen en focus stacking waarmee je de scherpste foto's ooit kunt maken. Hier vind je drie foto-ideeën voor binnen die je stimuleren om creatief aan de slag te gaan. Hiermee kun je je vaardigheden verbeteren, nieuwe trucs met je camera leren en zelfs een nieuw favoriet fotografiegebied ontdekken.

Versnelde weergave - maak een leuke time-lapse-video

A Canon EOS 90D on a tripod filming ingredients laid out on a table.
Als je van bovenaf opnamen maakt, ontstaat er, vooral met video, een interessante opname, ook wel flatlay-shot genoemd. Door een statief te gebruiken blijven alle opnamen stabiel.

We zien vaak time-lapse-video's van de ondergaande zon boven een indrukwekkend stadslandschap, maar time-lapse-video's in je eigen huis kunnen net zo fascinerend zijn! De sleutel tot een goede time-lapse-opname is om de kijker iets vanuit een nieuw perspectief te laten zien. Het kan iets heel eenvoudigs zijn, zoals iets bakken en zien rijzen in de oven. Zo hebben we hier het maken, bakken en uit de oven halen van koekjes gefilmd.

Een time-lapse-opname vat tijdrovende taken in enkele seconden samen, waardoor deze methode ideaal is om voedselbereiding te filmen. Plan alles wat je nodig hebt voor het proces en leg vervolgens al je ingrediënten en keukengerei op een vlakke ondergrond, klaar om te beginnen.

Met een veelzijdige lens, zoals de Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, kun je in- en uitzoomen op je onderwerp. Dankzij de korte scherpstelafstand van 25 cm kun je bovenop de actie zitten. Hieronder vind je nog drie tips waarmee je een eenvoudige, maar fascinerende time-lapse-video thuis kunt plannen.

1. Gebruik een statief en bepaal je compositie

A Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM lens. A woman with multi-coloured hair making cookies.
Door een statief te gebruiken, behoud je consistentie bij het maken van een serie opnamen of een video. Een statief geeft stabiliteit en vergroot je creatieve mogelijkheden voor composities. Als de ruimte te donker is, kun je een licht toevoegen, bijvoorbeeld studioverlichting of gewoon een tafellampje.

Je camera moet stevig op een vaste plek staan, wat betekent dat je deze op een statief moet bevestigen. Een hoog standpunt legt de actie vast terwijl deze zich ontvouwt, en door de lens uit te zoomen tot 18 mm past alles in beeld. Als de scène wat donker is, kun je continu licht gebruiken - zelfs een tafellampje - om deze wat lichter te maken.

2. Stel je time-lapse in

Gerelateerde artikelen
A light painting image of a bed of flowers with multi-coloured lights behind.

TUINFOTOGRAFIE

Laat je creativiteit de vrije loop: drie projecten die je in de tuin kunt uitproberen

Drie technieken om je creativiteit de vrije loop te laten, van tulpen tekenen met licht en opnamen maken van de sterren tot het fotograferen van prachtige tuinvogels.

A time stacked image of a flower blooming.

TIME-LAPSE

Een time stack maken met een time-lapse en deze printen

Maak van time-lapse-opnamen één opname met deze tutorial over hoe je een time stack van een serie opnamen maakt.

A macro shot of soap mixing with water.

MACROFOTOGRAFIE

Abstracte macrofotografie: zeepbellen fotograferen

Ontdek hoe je opvallende, kleurrijke abstracte macrobeelden van een dunne laag zeep maakt met deze eenvoudige stapsgewijze handleiding.

Selecteer de movie-opnamemodus als je camera die heeft. Druk nu op MENU en blader door de opnamemenu's naar Time-lapse-movie. Kies Aangepast voor volledige controle en bepaal of je opnamen wilt maken in Full HD of 4K. We gaan onze time-lapse delen op sociale media, dus Full HD is dan perfect. Dit bespaart tegelijk ruimte op de geheugenkaart.

In het submenu Interval/opnamen bepaalt het interval hoe vaak de camera een frame uit beelden maakt. Afhankelijk van je videosysteem, dat je kunt wijzigen in de instellingen, heeft je camera 24, 25 of 30 frames nodig voor één seconde aan beeldmateriaal. Over het algemeen hebben langzaam bewegende wolken een interval van ongeveer tien seconden nodig tussen elk frame, en heeft een snellere handeling zoals koken een interval van ongeveer twee seconden nodig.

In het onderdeel met het aantal opnamen staat het totale aantal opgenomen frames. Dit onderdeel fungeert ook als een handige rekenmachine, waarmee je kunt zien hoe lang je definitieve film wordt. Gebruiken we een interval van twee seconden en maken we achthonderd opnamen, dan zien we dat 26 minuten en 38 seconden lang filmen een clip van 32 seconden oplevert, bij opnamen met 25 fps.

Stel de automatische belichting in op Fixed 1e frame - anders past je camera de belichting aan voor elke opname, waardoor de helderheid steeds kan verschillen. Het is ook een goed idee om de lens op handmatige scherpstelling te zetten en scherp te stellen op de handen van het onderwerp of het tafelblad, om ervoor te zorgen dat de AF niet steeds verandert tijdens het opnemen.

3. Klaar om op te nemen

A composite image: left, the back of the Canon EOS 90D showing the interval shooting settings; right, a cookie rising in an oven.
Zorg ervoor dat je genoeg beelden vastlegt om de time-lapse tot het einde van de actie te kunnen vastleggen.

Wanneer je de menu's verlaat, krijg je de vraag om een testopname te maken om de belichting te controleren. Als je tevreden bent, druk je op START STOP en vervolgens op de sluiterknop om te beginnen met opnemen. De camera maakt elk interval dat je hebt opgegeven een beeld. Als je actie eerder eindigt dan verwacht, druk je nog een keer op de sluiterknop om de opname te stoppen. Je frames worden vervolgens automatisch tot een kant-en-klare time-lapse-video verwerkt.

Kom dichterbij - maak het gewone buitengewoon met macro

Het maken van opnamen van alledaagse onderwerpen met een macrolens is een eenvoudige manier om creatieve vrijheid te ontdekken en visueel interessante beelden te maken.

Met macrofotografie kunnen we alledaagse objecten vanuit een geheel nieuw perspectief bekijken. Je huis is een vruchtbare basis om leuke onderwerpen te vinden die je kunt fotograferen. Het maakt niet uit wat het is - een vork, een kaasrasp, de draden in een vloerkleed - door dingen met een macrolens dichtbij te halen, kunnen we patronen, vormen en structuren benadrukken voor een bijzonder effect.

Een macrolens, zoals de Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, is ideaal voor creatieve close-ups met reproductieratio 1:1 om beelden op ware grootte vast te leggen. Het gebruik van een statief zorgt ervoor dat je opnamen stabiel zijn, wat nog belangrijker is bij het maken van opnamen op een korte afstand, omdat elke beweging wordt uitvergroot.

Close-ups kunnen iets gewoons er ongewoon uit laten zien, dus kies onderwerpen met interessante kenmerken, zoals de pitjes in een tomaat of de borstelharen van een haarborstel. Dankzij het snelle diafragma van de Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-lens kun je met natuurlijk licht werken. Voeg je externe belichting toe, dan kun je details benadrukken en je onderwerp met tegenlicht vastleggen. Ideaal als je opnamen maakt van een vloeibaar of doorzichtig onderwerp.

Dit zijn drie belangrijke instellingen die je zult willen gebruiken om ervoor te zorgen dat je close-upbeelden haarscherp zijn.

1. Touch Focus met Live View en Canon Camera Connect

A screenshot of the Canon Camera Connect App, showing focus selection.
Gebruik Live View of maak verbinding met de Canon Camera Connect-app voor opnamen op afstand en Touch Focus-mogelijkheden.

Bij het fotograferen van kleine onderwerpen kan nauwkeurige scherpstelling lastig te bereiken zijn. Door in Live View te werken, kun je op het LCD-scherm precies zien waarop wordt scherpgesteld. Ook kun je zien hoe de uiteindelijke belichting eruit zal zien. Tik op het scherm om je scherpstelpunt in te stellen op de plek van je keuze. Of schakel over naar handmatige scherpstelling en draai aan de scherpstelring op de lens voor nauwkeurige controle. Je kunt het beeld ook 5x of 10x vergroten door op de knop Vergroten te drukken, zodat zelfs de kleinste details haarscherp zijn.

Dit kun je ook op afstand doen door verbinding te maken met de Canon Camera Connect-app. Tik op het touchscreen van je smartphone of tablet om een nauwkeurig scherpstelgebied te kiezen. Je kunt de app ook gebruiken om camera-instellingen te wijzigen zonder je camera aan te raken, waardoor je de kans op cameratrilling verkleint.

2. Focus peaking voor handmatig scherpstellen

Focus peaking identificeert alle elementen van een scène waarop is scherpgesteld met behulp van een felgekleurd accent, zoals te zien is op de gekartelde rand van dit mes. Het is een snelle en eenvoudige manier om te controleren of het beeld scherp is. Het groene vierkantje is de Focus Assist-ondersteuning, die wordt weergegeven wanneer je handmatige scherpstelling gebruikt.

Focus peaking voor handmatig scherpstellen (MF peaking) is een functie die je kunt vinden op de Canon EOS RP, Canon EOS 90D en vele andere Canon-camera's, waarmee je ultrascherp kunt scherpstellen. Heb je deze functie op je camera, dan kun je hiermee de onderdelen van het beeld waarop is scherpgesteld benadrukken door een felgekleurde overlay te gebruiken. Activeer Live View en druk op MENU. Blader vervolgens door de opnamemenu's tot je de instellingen voor MF peaking vindt.

Schakel MF peaking in, kies een kleur en niveau, en de overlay wordt weergegeven wanneer je handmatig scherpstelt. Kies een kleur die erg contrasteert met je onderwerp, zodat je gemakkelijker kunt zien waarop is scherpgesteld.

3. Gebruik focus bracketing voor een ongelooflijke scherptediepte

De afbeelding links van een schijf ananas is gemaakt met f/8. Een hoger f-getal betekent dat een groter deel van de afbeelding scherp is, maar dat er minder licht is. De afbeelding rechts van de metalen klinknagels is gemaakt met f/2.8, waardoor het scherpstelvlak wordt beperkt, maar er meer licht binnenkomt. Omdat bij het samenvoegen van een serie opnamen die met dit diafragma zijn gemaakt, focus bracketing is gebruikt, is het beeld aan de rechterkant haarscherp.

Als je opnamen maakt met een groot diafragma van f/2.8, ontstaat er een zeer geringe scherptediepte die een specifiek deel van je onderwerp kan isoleren. Maar als je het hele beeld scherp wilt stellen, moet je normaal gesproken het diafragma op de lens verkleinen, waardoor je licht verliest. Met de functie Focus Bracketing van de Canon EOS 90D kun je een reeks opnamen maken en deze vervolgens samenvoegen in Digital Photo Professional om een grotere scherptediepte te bereiken, zelfs bij f/2.8.

Als Live View is geactiveerd, druk je op MENU, blader je door de opnamemenu's en schakel je Focus Bracketing in. Selecteer eerst het totale aantal opnamen. Begin met dertig, maar verhoog dat aantal als je opnamen maakt van iets met bijzonder veel details. Normaal gesproken moet honderd voldoende zijn voor macro. Selecteer vervolgens de focusstap (verandering van de scherpstelling tussen opeenvolgende opnamen). Begin bij vier en experimenteer. Dit werkt alleen als je autofocus gebruikt. Druk nu op de sluiterknop om je reeks opnamen te starten.

Nieuwere Canon-camera's beschikken over deze handige Focus Bracketing-functie. Als je een oudere Canon-camera hebt, kun je wel een focus stacked-afbeelding maken. Open de Digital Photo Professional-software. Hierin kun je de afbeeldingen met behulp van de tool Depth Compositing (Dieptesamenstelling) tot één afbeelding 'stapelen’ met een grote scherptediepte.

Het perfecte plaatje - thuis portretfoto's van bioscoopkwaliteit maken

Thuis prachtige portretten maken is een van de manieren om je fotografievaardigheden te oefenen en je gezin of huisgenoten erbij te betrekken. Stel Gezichtsdetectie en AF-oogdetectie in voor perfecte portretten.

Portretfotografie kan binnen prachtig werken. Je hebt geen dure studioverlichting of exotische locaties nodig om een prachtig portret te maken. Alles wat je nodig hebt, is een enthousiast onderwerp en een beetje creativiteit. De juiste pose en een raam met een goede hoeveelheid natuurlijk licht maken het verschil tussen een goede portretfoto en een geweldige portretfoto.

Portretten kunnen met elke lens worden gemaakt, of het nu een 'nifty fifty’, een groothoek of zelfs een fisheye is. Normaliter worden portretten gemaakt met een 135mm- of 85mm-lens, zoals de Canon EF 85 mm f/1.8 USM. Deze lens is perfect voor portretten dankzij de compressie van het perspectief. Bovendien zorgt het snelle diafragma van f/1.8 voor veel licht en voor een ongelooflijk duidelijke scheiding van het onderwerp door zelfs een drukke achtergrond te vervagen. Zorg voor een maximaal diafragma van f/1.8, bij ISO 100, met een sluitertijd van ongeveer 1/125 tot 1/160 sec. Houd er rekening mee dat 85 mm gelijk is aan 136 mm op een camera met een APS-C-sensor, zoals de Canon EOS 90D.

Dit zijn drie eenvoudigere manieren om je portretten binnenshuis extra impact te geven.

1. Een kamer met uitzicht

Wanneer je natuurlijk licht vanuit een raam of deur gebruikt, maak je niet alleen het beeld helderder, maar voeg je ook diepte toe.

Dat je thuis opnamen aan het maken bent, betekent nog niet dat je je onderwerp tegen een muur of een vlakke achtergrond moet plaatsen. Gebruik je een raam of balkon dat uitkijkt op een tuin, of al is het maar een geopende deur naar buiten, dan kun je diepte en dimensie aan je opname toevoegen. Zet je onderwerp tegen de achtergrond. Met de strakke 85mm-crop moet het uitzicht je frame vullen.

2. Zorg voor reflectie

Gebruik een reflector om het licht van buiten door een raam op het onderwerp te weerkaatsen en het natuurlijke licht te manipuleren.

Een van de uitdagingen bij binnenportretten tegen een raam is dat je achtergrond, verlicht door daglicht, veel helderder is dan de ruimte waarin je opnamen maakt. Eén manier om het licht in balans te brengen en je onderwerp te belichten, is het gebruik van een flitser, zoals de Canon Speedlite 470EX-AI, die automatisch de optimale hoek detecteert om het licht van muren en plafonds te laten weerkaatsen voor een natuurlijk resultaat.

Een nog eenvoudigere methode, of wanneer je geen flitser hebt, is het gebruik van een reflector om het licht van buiten terug naar je onderwerp te laten schijnen. Een reflector kan iets eenvoudigs zijn zoals een groot stuk wit karton of aluminiumfolie. De reflector geeft zacht en natuurlijk licht, dat je net zo kunt richten als een flitser.

3. Gebruik Picture Styles voor een creatief effect

Gebruik de instelling Picture Styles om de beeldverwerking creatief aan te passen en je beeld extra impact te geven.

De Canon EOS 90D heeft zowel Gezichtsdetectie als AF-oogdetectie voor perfecte portretten, steeds opnieuw, maar je kunt ook de Picture Styles-functie gebruiken om de beeldverwerking aan te passen. De Portret-stijl stelt de scherpte iets lager in om de huid egaler te maken en past de kleur en verzadiging aan om natuurlijke huidtinten te bereiken, terwijl Monochroom prachtige zwart-witopnamen oplevert.

Niet alle Canon-camera's hebben Picture Styles, maar veel nieuwere modellen wel. Als je Picture Styles niet als optie hebt, kun je deze aanpassingen eenvoudig uitvoeren in Digital Photo Professional.

Geschreven door Jeff Meyer

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken