PROJECTEN VOOR THUIS
Een thuisstudio creëren
Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek hoe je op een betaalbare manier prachtige portretten kunt maken met flitsfotografie.
PROJECTEN VOOR THUIS
Zou het niet geweldig zijn om een studio-opstelling te hebben met professionele verlichting, zoals een softbox voor zachte, diffuse verlichting en een hotspot voor gerichte verlichting waar je maar wilt? En als je wilde dieren in de tuin fotografeert, zou je dan niet graag een veelzijdige standaard willen om je camera te stabiliseren op ieder oppervlak? Probeer zelf accessoires te maken in plaats van veel geld te investeren in dergelijke accessoires!
In dit artikel laten we zien hoe je alledaagse voorwerpen kunt gebruiken om accessoires te maken die je met je Canon-camera en bestaande apparatuur kunt gebruiken om creatieve effecten toe te voegen en je fotografie naar een hoger niveau te tillen.
Je hebt het volgende nodig:
Knip een stuk sterk karton dat nauwsluitend om de Speedlite past. Dit moet ongeveer tweemaal de lengte van het buigbare deel van de flitser meten. Plak het stevig vast. Verwijder de Speedlite en knip in de vier hoeken tot ongeveer halverwege de lengte. Buig deze vervolgens zo dat ze naar buiten staan.
Plak de plastic standaard van je Speedlite vast op de kartonnen buis (wikkel de tape een paar keer rond en prik een gat door de tape zodat je de plastic standaard later op het statief kunt bevestigen). Haak vervolgens twee rubberen elastiekjes over twee van de naar buiten staande kartonnen flappen, zodat deze kunnen worden gebruikt om de Speedlite in de kartonnen buis vast te maken.
Plaats het uiteinde van de buis in het midden van de grote kartonnen doos (hoe groter de doos, hoe meer diffuus het licht is) en markeer de omtrek. Snijd rond drie zijden van het gemarkeerde gebied en vouw vervolgens de vierde kant omhoog om een enkele flap te maken. Duw de Speedlite buis vanaf de binnenkant door het gat (zorg ervoor dat je de elastiekjes ook door het gat voert). Bevestig de vier naar buiten staande flappen op de Speedlite buis aan de binnenkant van de doos en plak de enkele flap vast aan de buitenkant van de buis.
Plaats aluminiumfolie aan de binnenkant van de doos. Wikkel eerst folie om de boven- en onderkant van de doos en plak deze goed vast. Maak vervolgens twee schuine zijpanelen door de uiteinden van twee vellen folie dicht bij het midden van de doos aan beide zijden vast te plakken. Trek de folie strak aan en plak stevig vast, zodat er een driehoekvormige holte tussen de folie en de doos ontstaat. De hoeken helpen bij het richten van het licht. Plak bakpapier of overtrekpapier over de voorkant van de doos. Je DIY-softbox is nu klaar voor gebruik. Schroef deze op een standaard of statief via de plastic standaard van de Speedlite en schuif de Speedlite in de buis. Haak de elastiekjes over het uiteinde om alles op zijn plaats te houden.
Plaats de softbox aan de zijkant en iets boven het gezicht van je onderwerp. Je kunt de Speedlite activeren in de softbox door een tweede Canon Speedlite te gebruiken die is bevestigd aan de flitsschoen van de camera, of door een draadloze knop (zoals de Canon ST-E3-RT) te gebruiken of door de pop-up flitser te gebruiken (op compatibele Canon-camera's). Als uitgangspunt voor de belichting stel je de camera in op de handmatige modus met de belichting op 1/200 sec, ISO 100 en diafragma f/5.6. Stel de flitser in op handmatig inschakelen bij een achtste vermogen en maak vervolgens een proefopname. Als het te licht of te donker is, pas dan de flitssterkte of het diafragma aan tot het licht er goed uitziet.
Je hebt het volgende nodig:
Je hebt een cilindervormige buis nodig die groot genoeg is om over het uiteinde van de Speedlite te passen, zoals een chipskoker of, in ons geval, een soepstengelverpakking. Idealiter heeft de koker een metalen voering, omdat dit helpt om het licht langs de buis te laten weerkaatsen. Knip het uiteinde van de buis af met een precisiemes of schaar.
Bevestig de buis over je Speedlite. Als de diameter niet goed is en de buis niet nauwsluitend past, gebruik dan afplaktape om de deze vast te plakken. Bevestig vervolgens de Speedlite op de plastic voet en schroef deze vast op een lichtstandaard of statiefplaat.
We moeten de Speedlite op afstand activeren door een tweede, op de camera bevestigde, Speedlite zoals deze te gebruiken, of door een draadloze knop te gebruiken. Daarnaast is het bij veel Canon-cameramodellen ook mogelijk om compatibele Speedlites te bedienen met de pop-up flitser van de camera - niet alleen om de Speedlite te activeren, maar ook om de stroom in te stellen. Maak een paar proefopnamen om te controleren of de flitser werkt.
Voor een look met tegenlicht plaats je de Speedlite achter het onderwerp, in een hoek waardoor deze naar het onderwerp en de camera gericht is. Omdat de lichtstraal vrij strak is, is het belangrijk om de juiste hoek te kiezen. Je kunt de functie voor instellicht op de Speedlite gebruiken (druk op de testknop en houd deze ingedrukt) of je kunt de Canon Camera Connect-app gebruiken om proefopnamen op afstand te maken vanaf je smartphone terwijl je de positie van de flitser aanpast. Maak opnamen van je onderwerp tegen een eenvoudige achtergrond - gordijnen of lakens zijn hier goed voor - en gebruik een contrasterende kleur om ervoor te zorgen dat het onderwerp opvalt.
Een goed uitgangspunt voor de belichting is: Stel de camera in op de modus voor handmatige belichting en stel ISO in op 100, sluitertijd op 1/200 sec en diafragma op f/8. Stel vervolgens de flitser in op de handmatige modus en verlaag de uitvoer naar 1/32. Neem een testfoto. Als het te licht of te donker is, kun je het flitsvermogen verlagen of verhogen tot het er goed uitziet. Ga naast het onderwerp staan voor een dramatische profielopname en begin vervolgens met fotograferen.
Je hebt het volgende nodig:
Neem een oude broek en knip een van de benen af. Je hebt een stuk van ongeveer dertig cm nodig. Pak vervolgens je naald en draad (of naaimachine) en naai de opening aan één uiteinde dicht. Naai het andere uiteinde dicht, maar laat een kleine opening van enkele centimeters open.
Giet een zak linzen of soortgelijk klein, gedroogd voedsel zoals rijst in de opening (een trechter kan handig zijn - je kunt er een maken van een vel A4-papier, indien nodig). Vul de zak totdat deze bijna vol is. Neem vervolgens je naald en draad en naai de opening dicht om het voedsel in de zak te af te sluiten. Je zelfgemaakte beanbag is nu klaar voor gebruik.
Je beanbag kan erg goed van pas komen om lange lenzen te stabiliseren. Langere lenzen zijn niet alleen zwaar om lang vast te houden, maar hoe langer de brandpuntsafstand, hoe smaller de beeldhoek is. Elke kleine bewegingen worden op deze manier versterkt. Je beanbag voorkomt trillingen bij het maken van opnamen met een langere brandpuntsafstand. Als jouw lens, net als de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM -lens, ook beeldstabilisatie heeft, kun je deze het beste ook inschakelen terwijl je opnamen vanuit de hand maakt.
Als je je camera laag bij de grond plaatst, kunt je vaak een ongebruikelijk perspectief krijgen, maar het kan lastig zijn om opnamen te maken vanuit een dergelijke lage hoek. Je zelfgemaakte beanbag kan hierbij helpen door de lens te ondersteunen terwijl je de opname inkadert. Daarnaast kun je de beanbag ook richting de gewenste hoek kneden. Een camera met een uitvouwbaar scherm, zoals de Canon EOS 250D, kan ook handig zijn, aangezien het lastig is om een opname te maken met behulp van de zoeker in een dergelijke lage hoek. Een andere optie is het gebruik van de Canon Camera Connect-app, waarmee je de camera op afstand kunt bedienen vanaf je smartphone.
Het volgen van bewegende onderwerpen met een lange lens kan lastig zijn, vooral kleine dieren in de tuin, zoals bijen. Omdat je beanbag de camera ondersteunt, maar deze niet op één plaats vergrendelt, blijft de camera stabiel, maar kun je nog steeds bewegingen volgen. Het is ook belangrijk om de automatische scherpstelling in te stellen voor bewegende onderwerpen. Dankzij de functie voor het volgen van live-beelden op de Canon EOS 250D kun je eenvoudig scherpstellen op de bijen.
Geschreven door James Paterson
Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.
Terug naar alle tips en techniekenPROJECTEN VOOR THUIS
Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek hoe je op een betaalbare manier prachtige portretten kunt maken met flitsfotografie.
BINNEN FOTOGRAFEREN
Leer je camera beter kennen en ontdek hoe je portretten van bioscoopkwaliteit, macro-opnamen en time-lapse-video's maakt.
PRODUCTFOTOGRAFIE
Ontdek hoe Sophie Sellu, de bekroonde eigenares van een klein bedrijf, productfotografie in haar voordeel heeft gebruikt.