"Ik werk graag met een kleurthema bij het maken van een flatlay-foto", zegt Chris Priestley. "Ik kijk eerst naar de accentkleuren van het hoofdonderwerp. Bij dit rode horloge waren de cijfers wit, dus ik wist dat een witte achtergrond die kleur zou aanvullen. Ik kon niet alle gewenste props in het wit vinden, dus heb ik de karabijnhaak, het kompas en de nepblaadjes wit gemaakt met spuitverf om er een mooi geheel van te maken." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/200 sec, f/5.6 en ISO100. © Chris Priestley
Met flatlay-fotografie kun je allerlei onderwerpen en producten op een creatieve manier presenteren, van make-up en sieraden tot etenswaren en aankondigingen van een zwangerschap. Bloggers en contentcreators op sociale media vormen een rijke bron van inspiratie voor dit soort foto's, maar waar begin je met het ontwerpen en stylen van je eigen flatlay-foto's en hoe zorg je ervoor dat je foto's van bovenaf opvallen op sociale media?
Houd het simpel, adviseert product- en lifestylefotograaf Chris Priestley. Het maken van flatlay-foto's hoort bij zijn dagelijkse werk en hij heeft 54.000 volgers op Instagram en meer dan 1 miljoen volgers op TikTok. "Less is more als het gaat om props in een flatlay-foto, en een afleidende achtergrond kan een foto flink verpesten."
Het goede nieuws is dat flatlay-fotografie voor iedereen toegankelijk is. Je hebt geen speciale apparatuur nodig: een standaardlens of zelfs een compactcamera is genoeg om deze fascinerende techniek uit te proberen. In feite begint het allemaal met papier en potlood, zoals Chris uitlegt in de eerste van de zes onderstaande tips.