Hoe kunnen lens- en cameratechnologie je helpen betere wildlifefoto's te maken?
Lenzen met een langere brandpuntsafstand zijn moeilijker stil te houden, maar een ingebouwde Optical Image Stabilizer (IS) kan helpen om onscherpte door cameratrilling te corrigeren. De EOS R7 en Canon EOS R6 beschikken ook over in-body beeldstabilisatie die tot wel 7-stops IS kan leveren bij gebruik met een compatibele lens.
Vaagheid is echter niet altijd slecht, zoals professioneel wildlifefotograaf Ben Hall uitlegt in zijn video over creatief worden met abstracte wildlifefotografie (hieronder)2.
Een krachtige focusmotor helpt je om snel bewegende dieren bij te houden. Hoe stiller de motor, hoe kleiner de kans dat je een dier wegjaagt. De RF-lensvatting op EOS R System-camera's maakt een supersnelle verbinding tussen camera en lens mogelijk voor ultrasnelle, betrouwbare scherpstelsnelheden. De Canon EOS R7, EOS R10 en EOS R6 maken ook optimaal gebruik van de eigen autofocussnelheid van een lens en delen een processor die gebruikmaakt van deep-learning artificial intelligence om dieren en vogels met ongelofelijke snelheid en efficiëntie te herkennen en te volgen. Om ervoor te zorgen dat je je opname in actie gebaseerde wildlifefotografie kunt maken, kun je het beste een serie foto's maken. De EOS R7 en EOS R10 leveren hierbij een verbluffende snelheid van respectievelijk tot 30 fps en 23 fps3, compleet met AF-tracking.
Een hoger maximaal diafragma (lager f-getal) betekent dat de lens meer licht in de camera kan doorlaten, wat kan helpen als je snel bewegende dieren bij weinig licht fotografeert. Full-frame systeemcamera's zoals de EOS R6 werken bijzonder goed in dit scenario.
Tot slot moet je rekening houden met de grootte en het gewicht van je lens, omdat je een compacte, lichtgewicht lens eerder meeneemt. Met de RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM van slechts 300 g, maar met een krachtig effectief zoombereik van 28,8-240 mm, kun je bijvoorbeeld optimaal profiteren van de mogelijkheden voor wildlifefotografie.