De beste lenzen voor beginnende wildlifefotografen

Ontdek de beste en voordeligste lenzen voor het vastleggen van prachtige wildlifebeelden, ideaal voor Canon's EOS R System-camera's, waaronder de EOS R7 en EOS R10.
Een Iberische lynx op een grote rots die in de camera kijkt.

Het vastleggen van intieme beelden van wilde dieren en vogels in hun natuurlijke leefomgeving vereist inzicht in het gedrag van dieren, veldwerkvaardigheden, geduld en doorzettingsvermogen. Maar zelfs als je dat allemaal hebt, kom je nog steeds niet ver zonder een telelens.

Het goede nieuws is dat je geen dure professionele lens hoeft aan te schaffen om te beginnen met wildlifefotografie. Je kunt uit een schat aan lichte, hoogwaardige lenzen voor wildlifefotografie kiezen, met prime- en zoomopties voor EOS R System-systeemcamera's, waaronder de Canon EOS R7 en EOS R10.

Een specht op een tak omgeven door hoog gras en groen gebladerte.

Zoomlenzen bieden je meer kadreringmogelijkheden, zodat je kunt overschakelen van groothoekopnamen waarin dieren in hun natuurlijke omgeving worden vastgelegd naar strakkere portretten waarin specifieke kenmerken worden benadrukt. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 400 mm, 1/50 sec, f/8 en ISO800.

Een close-up van een kleurrijke papegaai met groene veren op zijn kop, groen-blauwe vleugels en een fel oranje lijf.

Met telelenzen kun je gedetailleerde foto's maken van dieren die je niet van dichtbij kunt benaderen, of dat nu komt omdat ze gevaarlijk zijn of omdat je ze gewoon wilt vermijden. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 600mm F11 IS STM-lens, ingesteld op 1/350 sec, f/11 en ISO1600.

Heb ik een telelens nodig voor het fotograferen van wilde dieren?

Niet altijd. Soms kun je een groothoeklens, waarmee gewoonlijk een lens met een brandpuntsafstand van 35 mm of minder wordt bedoeld, gebruiken om foto's te maken van wilde dieren in hun omgeving, maar daarvoor moet je wel dichtbij kunnen komen. Als je beeldvullende foto's van wilde dieren wilt maken, heb je meestal een lens nodig in het telebereik (brandpuntsafstand van 85 mm of meer) of super-telebereik (300 mm of meer). Dit type lenzen heeft een smallere zichthoek (slechts een klein stukje van de scène voor je), waardoor dieren en vogels die ver weg zijn groter worden weergegeven op de foto.

Moet ik een zoomlens of een primelens gebruiken voor wildlifefotografie?

Telezoomlenzen zijn veelzijdiger, waardoor je de compositie van je foto kunt aanpassen zonder zelf van positie te hoeven veranderen of te moeten stoppen met fotograferen om op een andere lens over te schakelen. Primelenzen bieden slechts één brandpuntsafstand maar zijn over het algemeen lichter van gewicht dan de equivalente zoomlens. Ze zijn ook verkrijgbaar in langere brandpuntsafstanden, zodat je gemakkelijker wildlife kunt fotograferen waar je fysiek niet dichterbij kunt komen als zelfs je zoomlens niet voldoende bereik heeft.

Een zwemmende Canadese gans in rustig water.

Het baanbrekende EOS R System maakt innovatieve, lichte lensontwerpen mogelijk, zoals de Canon RF 800mm F11 IS STM, die 260 g weegt en ingeklapt slechts 281,8 mm lang is, zodat je hem gemakkelijk mee kunt nemen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 800mm F11 IS STM-lens, ingesteld op 1/500 sec, f/11 en ISO1250. © Ben Hall

Handen die een Canon EOS R7-camera met een zoomlens vasthouden.

Een zoomlens biedt je de flexibiliteit om je opname opnieuw samen te stellen en de scène vast te leggen wanneer je geen tijd hebt om van lens te wisselen.

Welke brandpuntsafstanden zijn het meest geschikt voor wilde dieren en vogels?

Vogels zijn meestal kleiner en moeilijker te benaderen dan andere wilde dieren, dus heb je vaak een langere brandpuntsafstand nodig om ze te fotograferen. Waar je van een groot zoogdier beeldvullende opnamen kunt maken met een 300mm- of 400mm-lens, heb je wellicht een 500mm-, 600mm- of zelfs een 800mm-lens nodig voor bepaalde soorten vogelfotografie.

De grootte van je camerasensor kan wel helpen. De sensoren in APS-C-systeemcamera's, zoals de EOS R7 en EOS R10, zijn kleiner dan de full-frame sensoren in andere camera's in de EOS R System-serie, zoals de EOS R6. In feite snijden ze het beeld van de lens uit, waardoor het onderwerp een groter deel van het kader vult. Deze bijsnijdfactor van 1,6x vergroot het bereik van de lens. Zo geeft het gebruik van de RF 50mm F1.8 STM-lens op een APS-C-camera je dezelfde zichthoek als met een 80mm-lens op een full-frame camera. En het gebruik van een standaard 100mm-lens geeft dezelfde zichthoek als een 160mm-lens op een full-frame camera. Je krijgt hetzelfde voordeel als je een EF-lens op de EOS R7 of EOS R10 gebruikt via een van de EF-EOS R-vattingadapters.

Een persoon maakt een close-upfoto met een Canon EOS R10-camera en een RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens.

De automatische scherpstelling van de Canon EOS R10 blijft werken in vrijwel volledige duisternis, tot een lichtsterkte van -4 EV 1 . De EOS R7 gaat zelfs nog lager, tot -5 EV 1 .

Hoe kunnen lens- en cameratechnologie je helpen betere wildlifefoto's te maken?

Lenzen met een langere brandpuntsafstand zijn moeilijker stil te houden, maar een ingebouwde Optical Image Stabilizer (IS) kan helpen om onscherpte door cameratrilling te corrigeren. De EOS R7 en Canon EOS R6 beschikken ook over in-body beeldstabilisatie die tot wel 7-stops IS kan leveren bij gebruik met een compatibele lens.

Vaagheid is echter niet altijd slecht, zoals professioneel wildlifefotograaf Ben Hall uitlegt in zijn video over creatief worden met abstracte wildlifefotografie (hieronder)2.

Een krachtige focusmotor helpt je om snel bewegende dieren bij te houden. Hoe stiller de motor, hoe kleiner de kans dat je een dier wegjaagt. De RF-lensvatting op EOS R System-camera's maakt een supersnelle verbinding tussen camera en lens mogelijk voor ultrasnelle, betrouwbare scherpstelsnelheden. De Canon EOS R7, EOS R10 en EOS R6 maken ook optimaal gebruik van de eigen autofocussnelheid van een lens en delen een processor die gebruikmaakt van deep-learning artificial intelligence om dieren en vogels met ongelofelijke snelheid en efficiëntie te herkennen en te volgen. Om ervoor te zorgen dat je je opname in actie gebaseerde wildlifefotografie kunt maken, kun je het beste een serie foto's maken. De EOS R7 en EOS R10 leveren hierbij een verbluffende snelheid van respectievelijk tot 30 fps en 23 fps3, compleet met AF-tracking.

Een hoger maximaal diafragma (lager f-getal) betekent dat de lens meer licht in de camera kan doorlaten, wat kan helpen als je snel bewegende dieren bij weinig licht fotografeert. Full-frame systeemcamera's zoals de EOS R6 werken bijzonder goed in dit scenario.

Tot slot moet je rekening houden met de grootte en het gewicht van je lens, omdat je een compacte, lichtgewicht lens eerder meeneemt. Met de RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM van slechts 300 g, maar met een krachtig effectief zoombereik van 28,8-240 mm, kun je bijvoorbeeld optimaal profiteren van de mogelijkheden voor wildlifefotografie.

Beste compacte RF-instaplens voor wildlifefotografie: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

Een productfoto buiten, van een Canon EOS R7-camera en een RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens op een grote rots.

Met het 'effectieve' zoombereik van 28,8-240 mm van de Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kun je uitzoomen voor het grotere plaatje - ideaal voor het fotograferen van wildlife tegen prachtige landschappen - of inzoomen om details vast te leggen.

De Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM is een van de eerste lenzen die speciaal zijn ontworpen voor APS-C EOS R System-camera's zoals de EOS R7 en EOS R10. De camera heeft een krachtig zoombereik van 8,33x dat zich uitstrekt van een brede kijkhoek tot telelensbereik. Dit kan je een duidelijk voordeel bieden als je opnamen maakt in stoffige omgevingen of snel moet reageren op verschillende kansen voor wildlifefoto's, waarbij je mogelijk een opname mist terwijl je lenzen verwisselt.

Dankzij de bijsnijdfactor van 1,6x op deze camera's heeft de lens het effectieve zoombereik dat een 28,8-240 mm lens zou hebben op een full-frame camera, maar is hij relatief compact en licht met een gewicht van slechts 300 g.

Beste RF-zoomlens op instapniveau voor wildlifefotografie: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Een hert met een prominent gewei op een open plek in het bos draait zich om en kijkt naar de camera.

Door de brandpuntsafstand te verdubbelen, bijvoorbeeld van 200 mm naar 400 mm, zien dieren en vogels er twee keer zo groot uit op de foto, waardoor het onderwerp optimaal wordt weergegeven als het focuspunt. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens ingesteld op 400 mm, 1/40 sec, f/8 en ISO800. © Ben Hall

Een hert met een beginnend gewei staat in een groen bos en wordt omringd door varens.

Dankzij de kleine beeldhoek van telelenzen is het eenvoudiger om de perfecte zachte achtergrond te kiezen om een dier in te kadreren. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 373 mm, 1/50 sec, f/8 en ISO1250. © Ben Hall

De RF-lenzen van Canon voor EOS R System-camera's zijn voorzien van een aantal ontwerpinnovaties; de Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM is daarop geen uitzondering. Hij is lichter dan de Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, maar heeft een groter bereik dat nog verder kan worden vergroot met RF-extenders. Bovendien heeft deze het voordeel van een 5.5-stops Image Stabilizer voor scherpere opnamen uit de hand, die kan worden uitgebreid tot 6-stops met camera's die zijn uitgerust met IBIS, zoals de EOS R6 en EOS R7. De camera maakt ook gebruik van supersnelle maar vrijwel stille Nano USM-autofocustechnologie die onderwerpen waarbij je dichtbij wilt komen niet afschrikt. Deze lens heeft een versterkt effectief zoombereik van 160-640 mm in combinatie met de EOS R7 en EOS R10.

De beste RF-supertelelenzen op instapniveau voor wildlifefotografie: Canon RF 800mm F11 IS STM en Canon RF 600mm F11 IS STM

Een haas in een veld. De achtergrond is wazig en door de zonneschijn zijn de aderen in een van zijn oren zichtbaar.

Dankzij het grote bereik van een telelens zoals de RF 800mm F11 IS STM kunnen schichtige dieren worden gefotografeerd zonder dat ze schrikken. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 800mm F11 IS STM-lens, ingesteld op 1/100 sec, f/11 en ISO500. © Ben Hall

Een alerte lemur op een rots met enkele openingen in de rotswand erachter.

Telelenzen met een kleiner maximaal diafragma, zoals f/5.6 en f/11, zijn gemakkelijker mee te nemen en betaalbaarder dan lenzen met een groot maximaal diafragma (lagere f-getallen). Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 600mm F11 IS STM-lens, ingesteld op 1/1400 sec, f/11 en ISO1600.

Met de RF 800mm F11 IS STM maak je beeldvullende opnamen van wilde dieren, of je nu groot wild fotografeert of vogels in je achtertuin. Als je de Canon Extender RF 1.4x of de Canon Extender RF 2x aan de lens toevoegt, krijg je nog meer bereik: met de laatste zelfs tot 1.600 mm. De camera's uit de EOS R System-serie kunnen zelfs bij deze indrukwekkende brandpuntsafstand automatisch scherpstellen. Bevestig de lens op de Canon EOS R7 of EOS R10 en de bijsnijdfactor zorgt voor een krachtige effectieve brandpuntsafstand van 1280 mm, zonder een reductie van het diafragma door het gebruik van 1,4x of 2x extenders.

Voor een lens met zo'n groot bereik is de RF 800mm F11 IS STM verrassend compact en licht, en voorzien van een 4-stops Optical Image Stabilizer voor scherpere foto's en video's vanuit de hand.

Hoewel de Canon RF 800mm F11 IS STM met name geschikt is voor vogelfotografie, is de RF 600mm F11 IS STM een supertelelens voor meer algemene doeleinden, geschikt voor zowel vogels als andere dieren. De functies zijn vergelijkbaar met die van de RF 800mm, waaronder een diafragma zonder lamellen van f/11 voor een aangename achtergrondonscherpte en een STM-motor voor vrijwel geruisloze automatische scherpstelling, en hij kan worden gecombineerd met de Canon Extender RF 1.4x (voor een brandpuntsafstand van 840 mm) en de Canon Extender RF 2x (die naar 1.200 mm gaat). Op de EOS R7 en EOS R10 heeft deze een effectieve brandpuntsafstand van 960 mm zonder extender. De lens kan ook worden ingeschoven tot een lengte van minder dan 20 cm, waardoor het een veelzijdige supertelelens wordt die je overal mee naartoe kunt nemen.

De beste EF-instaplens voor wildlifefotografie: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

Een eend die op waterniveau is gefotografeerd, met waterdruppels aan de snavel.

De veelzijdige Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM-lens is compatibel met zowel full-frame als APS-C EOS-spiegelreflexcamera's en kan met adapters ook worden gebruikt op camera's uit het EOS R System en de EOS M-serie. Gefotografeerd met een Canon EOS 850D en een Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM-lens, ingesteld op 267 mm (brandpuntsafstand equivalent aan 35 mm is 427 mm), 1/320 sec, f/5.6 en ISO640. © Ben Hall

Dit is een zoomlens met een uitgebreid bereik van 70-300 mm brandpuntsafstand en een klassieke lens voor beginnende wildlifefotografen, die flexibele kadreringmogelijkheden voor grotere dieren biedt. Kom nog dichterbij door de Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM aan de Canon EOS R10 of EOS R7 te bevestigen via een Canon-vattingadapter EF-EOS R. Hiermee krijg je een effectief zoombereik van 112-480 mm.

Met een gewicht van slechts 710 g en een compacte afmeting van 14,55 cm is het een gemakkelijk mee te nemen lens. De 4-stops Image Stabilizer helpt bovendien om onscherpte door cameratrillingen te verminderen voor scherpere foto's.

De beste EF-S-instaplens voor wildlifefotografie: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Twee zwemmende zwanen in rustig water.

De veelzijdige EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-lens is licht en compact, waardoor je dicht bij dieren in de verte kunt komen en soepel en stil kunt fotograferen zodat je het onderwerp niet verstoort. Gefotografeerd met een Canon EOS 850D en een Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-lens, ingesteld op 200 mm (brandpuntsafstand equivalent aan 35 mm is 320 mm), 1/4000 sec, f/5.6 en ISO800. © Ben Hall

Als je op zoek bent naar een telezoomlens als aanvulling op een 18-55mm-standaardlens is dit een goede optie. De EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM is ontworpen voor EOS-spiegelreflexcamera's met APS-C-sensoren, zoals de Canon EOS 90D en EOS 850D, en geeft een beeld met een zichthoek die equivalent is aan die van een 88-400mm lens op een full-frame camera. Hij is klein, licht en gemakkelijk mee te nemen op een dagje uit naar een dierentuin of wildpark, of als je wat verder weg reist.

Alternatieve lenzen voor wildlifefotografie

Hoewel telelenzen de werkpaarden van de wildlifefotografie zijn, zijn er nog veel meer lenzen die op creatieve wijze kunnen worden ingezet bij het fotograferen van dieren en vogels.

Macrolenzen, zoals de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM en de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, zijn perfect voor het maken van foto's van insecten en andere kleine wezens. Hoewel de Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM geen speciale macrolens is, heeft deze een indrukwekkende vergroting van bijna de helft. EF- en EF-S-lenzen zijn volledig compatibel met de EOS R7 en EOS R10 via de Canon-vattingadapter EF-EOS R. Je kunt EF-S-lenzen via de adapter ook gebruiken op full-frame EOS R System-camera's zoals de EOS RP en EOS R6 als je de bijsnijdmodus van 1,6x wilt gebruiken.

Groothoeklenzen zoals de Canon RF 14-35mm F4L IS USM en de Canon RF 16mm F2.8 STM-ultragroothoeklens kunnen ook nuttig zijn om meer van de leefomgeving van een dier vast te leggen of een hele zwerm vogels, of zelfs een vlog met jezelf in het beeld, pratend over de wilde dieren achter je.

Geschreven door Marcus Hawkins en Matthew Richards

1Tijdens foto's maken, met een f/1.2-lens, middelste AF-punt, 1-beeld AF, bij 23°C, ISO100. Met uitzondering van RF-lenzen met Defocus Smoothing-coating.

2Video alleen beschikbaar in het Engels.

3De continue opnamesnelheid kan variëren, afhankelijk van de omstandigheden. Zie de specificaties voor meer informatie.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Vogelfotografie met de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

Een professionele fotograaf en een fotografieliefhebber werken samen om de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM in actie te testen.

Tips & Tricks voor het fotograferen van dieren in het wild

Tips & tricks om je wildlifefotografie naar een hoger niveau te tillen en alles uit je Canon-camera en -lenzen te halen.

Tips voor het fotograferen van wildlife

Professioneel fotograaf Dani Connor deelt haar beste tips & tricks voor de mooiste foto's met een ambitieuze jonge wildlifefotograaf.

Ontdek de wereld van insecten

Onthul het geheime leven van de kleinste beestjes met tips en tricks van Pierre Anquet.