Foodfotografen kiezen vaak voor een 35mm-lens voor platte foto's van bovenaf, omdat die breed genoeg is voor objecten zoals bestek en ingrediënten. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-lens ingesteld op 1/125 sec, f/2.5 en ISO800. © Natasha Alipour-Faridani
Foodfotografie is een leuke manier om met je Canon-camera te experimenten. En niet alleen omdat je het onderwerp na de sessie kunt opeten. Neem de tijd om je ingrediënten te stylen, de belichting te regelen en je instellingen te verfijnen, en je zult zien dat je foodfoto's om te smullen zijn.
Er zijn wel een paar dingen en aanvullingen op je uitrusting die kunnen helpen om de beste kwaliteit uit je camera te halen. Een statief, bijvoorbeeld, kan handig zijn als je voedsel van bovenaf in een plat liggend formaat fotografeert, bij weinig licht of als je extreme close-ups maakt. Hoewel Canon's lens-assortiment met beeldstabilisatie (IS) in dit soort situaties ook een grote hulp zijn. Als je een Canon Speedlite-flitser of een andere kunstmatige lichtbron aan je kitbag toevoegt, krijg je meer creatieve opties tot je beschikking om je foodfotografie een professionele uitstraling te geven.
Maar de grootste impact op je foodfotografie heb je als je je lens upgradet. Met veel lenzen is je scherpstelafstand kort genoeg om kleine details vast te leggen, maar alleen een echte macrolens geeft je een vergroting van minimaal 1x. Dit betekent dat het onderwerp op de sensor 1:1 of levensgroot wordt opgenomen als de lens is ingesteld op minimale focus.
Een macrolens is ideaal voor het onthullen van de verborgen texturen, complexe patronen en subtiele structuren van voedsel die anders onopgemerkt zouden blijven. Maar dat is niet alles waar foodfotografie om draait. Hier bekijken we de beste lensopties voor Canon EOS-camera's.