De beste tips en Canon-apparatuur: aan de slag met vogelfotografie

Vogels zijn prachtige wezens maar laten zich soms moeilijk fotograferen. Ontdek de beste apparatuuraanbevelingen voor het maken van fantastische opnamen en hoor van wildlifefotograaf Aaron Sterling hoe hij te werk gaat.
Een vogel met helderoranje veren gefotografeerd op een tak tegen een onscherpe achtergrond, op een foto gemaakt met een Canon EOS R6 door wildlifefotograaf Aaron Sterling.

Het fotograferen van dieren en vogels in hun natuurlijke leefomgeving kan een uitdaging zijn maar ook geweldige resultaten opleveren. Vogels zijn een fascinerend onderwerp om te fotograferen. Ze zijn echter bijzonder onvoorspelbaar, en kunnen wegvliegen zodra ze de kleinste beweging waarnemen.

Hoe slaag je er dus in om geweldige vogelfoto’s te maken? Het is belangrijk om voor het vastleggen van deze kleine, snelbewegende wezens over veel geduld, volharding en een bepaalde basiskennis van vogelgedrag te beschikken. Maar het is zeker zo belangrijk om de juiste apparatuur te hebben.

Wildlifefotograaf Aaron Sterling spot en fotografeert al jaren vogels, zolang als hij zich kan herinneren. Hier geeft hij een aantal tips voor het fotograferen van vogels zonder ze te storen, en vertelt hij op welke eigenschappen je moet letten bij het kiezen van je camera en lenzen als je met vogelfotografie wilt starten.

Weet waar je moet zijn en waar je op moet letten

Twee fotografen die naast elkaar op een observatieplek zitten.

Je kunt het fotograferen van vogels op twee manieren aanpakken, zegt Aaron. "Je kunt wachten tot de vogels naar je toe komen, waardoor je meer kans hebt om iets zeldzaams te zien. Of je kunt zelf op pad gaan. Je zult dan veel meer vogels zien maar loopt natuurlijk ook het risico de vogels te verjagen". Een observatieplek is de ideale optie als je graag op één plek wilt blijven.

Het is belangrijk om vroeg naar de gekozen locatie te gaan, zegt Aaron. "Zoek een plek waar vogels gewend zijn om mensen te zien, zodat ze niet zo snel schrikken", raadt Aaron aan. "Als je net begint, ga dan naar een natuurgebied en leer die omgeving eerst goed kennen."

Opnamen maken vanaf een observatieplek is ideaal als je je onderwerpen niet wilt afschrikken. “Ik gebruik vaak een kleine tent in camouflagekleuren met kijkgaten erin", vervolgt hij. "Ik wacht dan gewoon geduldig in mijn tent. Hoe meer tijd je buiten doorbrengt, des te beter je een idee krijgt van wat een goede plek is."

Als je geen toegang hebt tot een natuurgebied, kun je vogels fotograferen in je lokale park of zelfs bij je thuis in de tuin. "Installeer een vogelhuis met vogelvoer", adviseert Aaron. "Deze zijn geweldig omdat ze verschillende vogels aantrekken. Plaats een kleine stok bij het vogelhuis om het er natuurlijk te laten uitzien. De vogels zullen daar op landen zodat het lijkt alsof je zelf de natuur in bent geweest." Speel wat met de compositie zodat het vogelhuis niet in je uiteindelijke opname belandt.

Je moet leren omgaan met veranderende weersomstandigheden en het is belangrijk dat je bekend bent met de basisprincipes van fotografie. "Verdiep jezelf zoveel mogelijk in zaken als sluitertijd, diafragma, ISO, en wat het beste werkt voor het soort opnamen dat je wilt maken", zegt Aaron.

Verdiep je ook wat in je onderwerp, maar dit hoeft niet heel diepgravend te zijn. "Hoe vaker je vogels spot, des te meer je over ze te weten wilt komen", zegt Aaron. "Je begint de roep van verschillende vogels te herkennen, en zult al snel ontdekken dat kleinere vogels vaker in struiken en roofvogels liever ergens hoog in de bomen zitten."

Camera-eigenschappen waar je op moet letten bij het fotograferen van vogels

Gewicht en draagbaarheid

Een Canon PowerShot ZOOM-camera staat op een omgevallen boomstam, met een bosrijk landschap onscherp op de achtergrond.

"De Canon PowerShot ZOOM is kleiner dan mijn telefoon, past in mijn zak en is gewoon een geweldige camera. Zo kan ik plezier beleven aan mijn fotografie zonder dat ik zware apparatuur met me mee moet dragen", zegt Aaron.

Een hand gebruikt de Canon Camera Connect-app op een smartphone om wildlifefoto's te bekijken en te delen die met een Canon-camera zijn gemaakt.

Aaron deelt zijn foto's graag op social media en met de Canon Camera Connect-app is dit nog eenvoudiger. Met deze app kun je foto’s overzetten van je Canon-camera naar je smartphone. Je kunt ook geotags toevoegen aan je foto's, zodat je nooit vergeet waar je dat ene roodborstje of die karekiet hebt gezien.

Als je van plan bent om de hele dag op pad te gaan, wil je een kit die gemakkelijk is mee te nemen. De Canon PowerShot ZOOM, een monoculaire superzoomcamera in zakformaat, is ideaal voor vogelfotografie. Met deze camera maak je foto’s met 12,1 Megapixel en Full- HD-video’s. De compacte body verkleint het risico dat een vogel wordt opgeschrikt en wegvliegt, en heeft een 3-staps zoomfunctie met brandpuntsafstanden van 100 mm, 400 mm en 800 mm, zodat je met je onderwerp volledig het kader kunt vullen. De PowerShot ZOOM werkt bovendien volledig automatisch. Je hoeft dus geen tijd te besteden aan het aanpassen van de instellingen.

Aaron heeft de Canon PowerShot ZOOM uitgeprobeerd in het Christopher Cadbury Wetland Reserve aan de rand van Birmingham, VK. Hij vond het geweldig hoe hij zijn camera gewoon in zijn zak kon stoppen en hem tevoorschijn kon halen zodra hij een vogel zag. “Ik vind ook de camerariem heel handig. Zo kun je de camera gemakkelijk met je meedragen", zegt Aaron. "Je hoeft niet bang te zijn dat hij uit je handen glijdt, vooral als je haast hebt."

Ben je op zoek naar een camera met verwisselbare lenzen, kies dan voor de Canon EOS R50 met 24,2 Megapixel. Deze heeft een compacte, discrete body met een gewicht van slechts 375 gram.


Stille opname op hoge snelheid

Twee kleine vogels op een tak, waarbij de ene vogel voedsel in de bek van de andere duwt op een foto gemaakt door Aaron Sterling.

Aaron weet dat het kan aankomen op milliseconden voor het vastleggen van dat ene bijzondere moment. Zodra er een vogel verschijnt, kun je het beste een opnamereeks maken om de kans te vergroten dat de perfecte foto ertussen zit. Gebruik in dit geval dus vooral ook de RAW-burst-modus van je Canon-camera. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 600mm F11 IS STM-lens, ingesteld op 1/320 sec, f/11 en ISO 2500. © Aaron Sterling Photography

De Burst-modus is waarschijnlijk de beste manier om snel bewegende onderwerpen zoals vogels vast te leggen. De Canon EOS R50 legt momenten vast met 12 fps (15 fps met de elektronische sluiter), terwijl de EOS R10 continue burst-opnamen kan maken tot 15 fps (23 fps met de elektronische sluiter).

Om te voorkomen dat je je onderwerp stoort, wil je zo weinig mogelijk geluid maken wanneer je dichtbij komt. Met camera's met stille elektronische sluitermodus kun je geruisloos opnamen maken.

De RAW Burst-modus met voorafopname, die beschikbaar is op camera’s zoals de Canon EOS R7, is een andere handige functie voor het fotograferen van onvoorspelbare onderwerpen. De camera begint alvast met het vastleggen van RAW-bestanden bij het half indrukken van de ontspanknop. Zodra je dan de knop volledig indrukt, slaat hij de beelden op die op dat moment in het buffergeheugen waren opgeslagen, tot 0,5 seconde aan materiaal. “Dat is ontzettend belangrijk bij het fotograferen van vogels, omdat je nooit weet wanneer ze wegvliegen", legt Aaron uit.

Een uitstekende manier om thuis vogels te fotograferen is door een camera op een statief in de buurt van een vogelhuis met vogelvoer te plaatsen, jezelf uit zicht te houden en foto's te maken op afstand. Een groot aantal Canon-camera's heeft Wi-Fi-connectiviteit en alle EOS R System-camera's hebben daarnaast ook Bluetooth. Met de Canon Camera Connect-app kun je direct vanaf je smartphone of tablet een groot aantal instellingen regelen en de sluiter activeren. Met Canon’s EOS Utility, dat deel uitmaakt van de meegeleverde software op alle EOS-camera's, kun je je camera ook bedienen vanaf je computer en je foto's op een groter scherm bekijken.


AF-tracking voor bewegende onderwerpen en Animal Eye Detection AF

Een kleine zangvogel zit op een boomtak omgeven door dunne twijgen met op de achtergrond een helderblauwe hemel. Gefotografeerd met een Canon EOS R10.

AF met onderwerptracking betekent dat je zelfs op een vogel kunt scherpstellen door dicht gebladerte heen. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-lens, ingesteld op 500mm, 1/1000 sec, f/8 en ISO 400.

Een kleine vogel zit op een tak tegen een donkere, onscherpe achtergrond op een foto gemaakt door Aaron Sterling.

"Vogelfotografie is een geweldige manier om bewustzijn te creëren over de impact die we hebben op het milieu", zegt Aaron. "Dat is ook een van de redenen waarom ik het doe – ik houd van vogels en wil iedereen laten zien hoe mooi ze zijn." Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 400 mm, 1/250 sec, f/8 en ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

De Dual Pixel CMOS AF II-autofocustechnologie in EOS R System-camera's zoals de EOS R50 en EOS R10, levert in samenwerking met de DIGIC X-processor snelle onderwerptracking, zodat je direct kunt scherpstellen op een bewegende vogel. Animal Eye Detection AF is een van de geavanceerde autofocusfuncties die zijn ontworpen om je te helpen scherpe opnamen te maken van vogels in de lucht. De AF herkent vogels in het kader en geeft deze prioriteit als de hoofdonderwerpen die moeten worden gevolgd. De AF volgt en blijft scherpstellen op de ogen van de vogels zodra die worden gedetecteerd. Dit betekent dat je altijd scherpe beelden hebt, ook als een vogel in beweging is.


Mogelijkheden bij weinig licht

Een reiger zit op een tak die zich half onder water bevindt aan de oever van een slecht verlichte rivier, gemaakt met een Canon EOS R10.

Aaron maakt zijn opnamen het liefst overdag, wanneer de lichtomstandigheden gunstiger zijn, maar camera’s zoals de Canon EOS R10 kunnen je helpen prachtige foto's te maken van vogels bij weinig licht. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-lens, ingesteld op 343mm, 1/800 sec, f/5.6 en ISO 100.

Veel vogels, zoals uilen, zijn alleen 's nachts of 's ochtends vroeg te spotten, wanneer de lichtomstandigheden niet ideaal zijn voor het maken van foto’s. De 24,2 Megapixel Canon EOS R10 beschikt over een speciale scherpstelfunctie voor het maken van opnamen bij weinig licht (tot -4 EV) en heeft een maximale gevoeligheid van ISO 32000, – dat kan worden uitgebreid tot ISO 51200 –, waardoor je zelfs bij maanlicht kunt fotograferen.

Waar je op moet letten als je een lens zoekt voor vogelfotografie

Een bombycilla op een twijg tussen onscherpe grassprieten, gefotografeerd met een Canon RF 800mm F11 STM-lens.

Als je wilt fotograferen vanuit een observatieplek blijf je op een veilige afstand van je onderwerpen. Het is dan handig om een grotere lens te hebben. De Canon RF 800mm F11 IS STM kan worden uitgebreid tot 1600 mm met een Canon Extender RF 2x. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 800mm F11 IS STM-lens, ingesteld op 1/40 sec, f/11 en ISO 1600.

Een kleine vogel op een tak tegen een onscherpe achtergrond, gemaakt met een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens door Aaron Sterling.

Met de smalle beeldhoek van een telelens zoals de Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM krijg je eenvoudiger de perfecte zachte achtergrond voor je vogelopname. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 100-400mm F.5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 400mm, 1/250 sec, f/8 en ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

Vogels zijn meestal kleiner en moeilijker te benaderen dan andere wilde dieren, dus heb je vaak een langere brandpuntsafstand nodig om ze te fotograferen. De Canon RF 600mm F11 IS STM, de favoriete brandpuntsafstand van Aaron voor het fotograferen van vogels, is een lichtgewicht supertelelens waarmee je kunt inzoomen voor prachtig gedetailleerde beelden. De camera heeft ook een 5-stops Optical Image Stabilizer (IS) om onscherpte door camerabeweging te voorkomen.

Zoomlenzen bieden je meer kadreringsmogelijkheden, zodat je kunt overschakelen van groothoekopnamen waarin vogels in hun natuurlijke omgeving worden vastgelegd naar strakkere portretten waarin specifieke kenmerken worden benadrukt. De Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM heeft een krachtig zoombereik (equivalent aan 29-240 mm op een full-frame camera). Hij is compact, licht en stil, en biedt 4,5-stops optische IS. Een andere compacte zoomlens met een brandpuntsafstand die geschikt is voor vogelfotografie is de Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM. Het bijna cirkelvormige diafragma met 7 lamellen geeft onscherpe gebieden een mooie look en isoleert je onderwerp voor foto’s met meer impact. Ontdek meer in onze gids De beste lenzen voor beginnende wildlifefotografen.

Je hoeft geen expert te zijn in vogelfotografie om er plezier aan te beleven en er zitten ook geen nadelen aan. "Vogelkijken kan heel verslavend zijn", zegt Aaron. "Het is net als met een videogame, waarbij je één level voltooit en meteen door wilt naar het volgende. Als je één vogel hebt gespot, ga je direct op zoek naar een ander. Maar maak van de gelegenheid vooral ook gebruik om in contact te komen met de natuur en je zult onze prachtige planeet nog meer gaan waarderen. Het is een geweldig voorrecht om naar vogels te kunnen kijken."


Geschreven door Nikita Achanta

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Monoculaire camera versus verrekijker - wat is het beste voor vogelspotten?

De PowerShot ZOOM van Canon is een monoculaire camera in zakformaat, ideaal voor vogelspotten. Maar hoe verhoudt deze camera zich tot de verrekijkers van Canon?

Tips voor het fotograferen van wildlife

Professioneel fotograaf Dani Connor deelt haar beste tips & tricks voor de mooiste foto's met een ambitieuze jonge wildlifefotograaf.

Dompel jezelf onder in de natuur

Wildlifefotograaf Tolga Aktas over hoe de PowerShot ZOOM je kan helpen om in het moment te blijven.

Vogelfotografie met de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

Een professionele fotograaf en een fotografieliefhebber werken samen om de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM in actie te testen.