Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

WILDLIFEFOTOGRAFIE

Markus Varesvuo vertelt waarom de Canon EOS 90D de ideale camera is voor wildlifefotografie

De bekroonde wildlifefotograaf Markus Varesvuo woont in Helsinki, Finland en is nooit ver van de wildernis waar hij zo van houdt.

Markus heeft al sinds zijn tienerjaren een passie voor wildlife. Hij was een enthousiaste vogelaar en fotograaf. In 2005 besloot hij van zijn hobby's een carrière te maken en gaf hij zijn baan als businessmanager op om professioneel wildlifefotograaf te worden.

Markus gebruikt al vanaf het begin van zijn fotografie-avonturen Canon-camera's en is begonnen met de videocamera's. De succesvolle fotograaf en auteur van verschillende boeken over vogelfotografie gebruikt nu meestal de professionele, supersnelle Canon EOS-1D X Mark II en supertelelenzen.

Markus was de eerste fotograaf in Europa die de geavanceerde Canon EOS 90D gebruikte. Hier legt hij uit hoe deze camera hem heeft geholpen om zijn beste opnamen te maken en vertelt hij hoe beginnende wildlifefotografen en natuurliefhebbers optimaal van de functies kunnen profiteren.

De 32,5 Megapixel APS-C CMOS-sensor en een krachtige processor in een compacte DSLR-body maken van de Canon EOS 90D een zeer responsieve camera waarmee Markus prachtige details kan vastleggen. De APS-C-sensor vergroot het effectieve bereik van de telelens en brengt de fotograaf dichterbij, terwijl de automatische scherpstelling (AF) wordt geregeld door een flexibel en snel 45-punts cross-type systeem. Het collectieve scherpstelgebied is verdeeld in zones of individuele punten, die rechtstreeks met de joystick kunnen worden geselecteerd.

Dankzij snelle continu-opnamen tot 10 frames per seconde (fps) met Intelligent Tracking and Recognition (iTR)-scherpstelling is de Canon EOS 90D ideaal voor wildlifefotografen zoals Markus, voor wie snelheid van cruciaal belang is.

Of het nu gaat om een wegvliegende zwaluw, een jagende beer of een duikende vogel: Markus pakt elke kans om een geweldige foto te maken met beide handen aan. "De Canon EOS 90D is een snelle camera", zegt hij. "Ik maak voornamelijk opnamen met de professionele Canon EOS-1D X Mark II en de scherpstelsnelheid is vergelijkbaar."

Gerelateerde artikelen
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

WILDLIFEFOTOGRAFIE

De beste lenzen voor wildlifefotografie

Leg prachtige beelden van wilde dieren en vogels vast met deze prime- en zoomlenzen.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

WILDLIFEFOTOGRAFIE

Tips voor het fotograferen van wildlife

Professioneel fotograaf Dani Connor deelt haar beste tips & tricks voor de mooiste foto's met een ambitieuze jonge wildlifefotograaf.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

WILDLIFEFOTOGRAFIE

Tips & Tricks voor het fotograferen van dieren in het wild

Tips en technieken om je wildlifefotografie naar een hoger niveau te tillen en alles uit je Canon-camera en -lenzen te halen.

Volgens Markus is het makkelijk om natuurgebieden met geweldige onderwerpen te vinden in Finland. Maar tegen beginnende wildlifefotografen zegt hij ook dat "waar je ook bent, je hebt altijd de kans om mooie plekken te vinden. Vooral vogels zijn overal te vinden – in de stad, misschien in een park of aan de kust. Je hoeft geen honderden kilometers te reizen, want ze zijn dichterbij dan je denkt."

Lokale kennis is belangrijk. Terugkeren naar dezelfde locatie kan tijd besparen en helpen bij het verfijnen van ideeën over het gebruik van verschillende licht- en invalshoeken. "Het belangrijkste bij vogelfotografie is om de soort te kennen. Hoe dichtbij kan ik komen? Heb ik een schuilplaats nodig? Als je de vogels stoort, krijg je geen kansen om goede foto's te maken", zegt hij.

Markus' tips voor wildlifefotografie

1. Gebruik alle scherpstelpunten.

Markus moet misschien uren of zelfs dagen wachten op het perfecte moment, maar geduld is nu eenmaal een van de vele noodzakelijke eigenschappen van een wildlifefotograaf. Je moet ook snel kunnen reageren, want de actie kan in een fractie van een seconde weer voorbij zijn. "Ik reageer heel snel", legt hij uit. "Maar de camera en de optica spelen ook een grote rol. Hoe meer frames per seconde de camera kan verwerken hoe beter, en dat geldt ook voor de automatische scherpstelling."

Zoals elke beginnende vogelfotograaf je zal vertellen, is het maken van scherpe foto's, met name van vliegende vogels, een van de grootste uitdagingen voor het AF-systeem van een camera.

"Normaal gebruik ik alle scherpstelpunten van de camera als ik foto's maak van vliegende vogels – dat zijn er 45 in de Canon EOS 90D. De automatische scherpstelling is zo goed en veelzijdig dat je de vogel eenvoudig in het scherpstelgebied kunt houden. Het enige wat ik vaak wijzig, is de trackinggevoeligheid. Bij een drukke achtergrond stel ik deze omlaag bij", zegt hij.

2. Volg bewegende onderwerpen met de AI Servo-modus.

Een van Markus' favoriete vogels om te fotograferen, is de parelduiker. Als deze vogels sierlijk zwemmen op het wateroppervlak, is er niet veel contrast tussen de grijze zomerveren op de kop van de duiker en de donkere achtergronden waaraan Markus de voorkeur geeft.

Toch is het een eenvoudige taak voor de Canon EOS 90D om het vurige rode oog van de vogel te volgen en scherp te houden. "De duikers bewegen vrij langzaam op het water, dus ik gebruik negen scherpstelpunten", zegt Markus. "Ik gebruik AI Servo om de vogel te volgen en scherp te houden, en de joystick om de verschillende scherpstelpunten te kiezen. Bij vogelfotografie veranderen situaties zeer snel, maar de joystick maakt het makkelijk", voegt hij toe.

3. Fotografeer met een korte sluitertijd.

Hoge burst-snelheden zijn cruciaal om de vluchtige momenten in vogelfotografie vast te leggen, zoals het vangen van een prooi of karakteristieke paringsrituelen. "Om de perfecte foto te maken, moet je de vogels in de juiste positie hebben en de 10 frames per seconde helpen me het beste uit de situatie te halen", zegt Markus.

De vogels komen niet altijd tevoorschijn onder perfecte lichtomstandigheden en zelfs tijdens de prachtige lange zomerdagen van Finland werkt Markus vaak bij weinig licht. "In die omstandigheden moet je een hoge ISO-waarde gebruiken om het beeld goed te kunnen vastleggen. Het is voor mij heel normaal om een ISO-waarde van 6400 of zelfs hoger te gebruiken", zegt Markus. De Canon EOS 90D biedt een maximale ISO-waarde van 25600, waardoor het maken van opnamen bij weinig licht probleemloos verloopt.

Je hebt ook een korte sluitertijd nodig, maar zelfs dat is afhankelijk van de vogel. "Voor boerenzwaluwen heb ik 1/3200 seconden nodig; lapland-uilen zijn niet erg snel, dus daarvoor kan ik 1/2000 seconden of zelfs 1/1000 seconden gebruiken. Zelfs bij goed licht heb je een vrij hoge ISO-waarde nodig om zo'n sluitertijd te bereiken", voegt hij toe.

4. Leg meer vast met een accu die lang meegaat.

Of Markus nu watervogels fotografeert op een meer of uilen onder het dichte bladerdak van een Fins bos, hij is vaak kilometers verwijderd van de bewoonde wereld, dus is het van essentieel belang dat de accu een lange gebruiksduur heeft. Hoewel het relatief eenvoudig is om met meerdere volledig opgeladen accu's op stap te gaan, is het ook belangrijk dat ze lang meegaan.

De Canon EOS 90D heeft een lange accuduur van 1300 opnamen waarmee Markus tijdens de warme zomermaanden op één accu een dag lang kon fotograferen.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Maak opnamen met een hoge resolutie.

Markus levert zijn foto's aan uitgevers van tijdschriften en boeken. De vereiste grootte van de foto kan aanzienlijk variëren, maar de kwaliteit ervan moet altijd van de hoogste standaard zijn. "Mijn foto's komen op veel plaatsen terecht en worden op vele manieren gebruikt. Prints voor tentoonstellingen moeten bijvoorbeeld een meter breed of groter zijn", zegt hij.

De 32,5 Megapixel-sensor van de Canon EOS 90D zorgt er niet alleen voor dat Markus beeldbestanden kan leveren voor grote prints, het betekent ook dat er na het bijsnijden nog meer dan genoeg resolutie over is. "Dat geeft me achteraf op de computer veel vrijheid om de foto naar wens bij te snijden."

Geschreven door Kevin Carter

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle verhalen