Het ongeziene laten zien: de queer-community in foto's

Non-binair fotograaf Louis Painter maakt krachtige portretten die zowel diverse community's erkennen als de emoties van het onderwerp laten zien
Een portret gemaakt door Louis Painter van een dragqueen met lang blond haar, gekleed in een gebloemde jurk met bruine bontjas en staand voor een sierlijk gebouw.

Je eenzaam voelen en erbij willen horen zijn emoties die de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven ervaren. Omgaan met die emoties kan moeilijk zijn. Vertegenwoordiging en zichtbaarheid zijn nu belangrijker dan ooit. Het zien van jezelf in het werk van iemand anders kan je blij maken en een gevoel van opluchting geven omdat je wordt erkend voor wie je bent.

Fotografie kan een belangrijke rol spelen bij het benadrukken van diversiteit. Non-binair, queer en autistisch fotograaf Louis Painter, die de voornaamwoorden hen/hun gebruikt, legt portretten vast die een gevoel van menszijn en kwetsbaarheid uitstralen en tegelijkertijd een filmisch karakter hebben. Met hun beelden is het gelukt om in één frame een opvallende identiteit te vervlechten met diepe emoties.

"Er is een bepaald soort eenzaamheid die queer mensen vaak ervaren", legt Louis uit, die is gevestigd in Birmingham, Verenigd Koninkrijk. "Queer fotografie betekent alles voor mij. Ik identificeer mezelf als queer en dit wil ik overal in mijn werk laten terugkomen. Dit project gaat erover dat ik meer mezelf kan zijn bij mensen die zich als queer identificeren en bij mijn vrienden, iets wat waarschijnlijk herkenbaar is voor andere queer mensen.

Wat motiveert Louis en waar heeft hun reis in queer fotografie hen naartoe gebracht?

Een combinatie van kunst en fotografie

Een persoon kijkt door een raam, hun felgekleurde haar harmoniërend met het groen van het raamkozijn.

"Ik houd van de dubbele belichting van de ramen. De verschillende groene tinten die afsteken tegen het rood, brengen het beeld voor mij tot leven", zegt Louis, die bijna onbewust kleurtheorie in hun werk toepast. "Na kadrering vind ik kleur het allerbelangrijkst." Gefotografeerd met een Canon EOS RP, een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-lens, ingesteld op 1/200 sec, f/2.5 en ISO 320. © Louis Painter

Een figuur in een lange jurk staat op de rand van een rotsachtige heuveltop en kijkt naar de velden en het water in de verte.

Louis wilde dat deze foto, gemaakt in het Peak District, eruit zou zien als een filmbeeld. "Ik heb een aantal eenvoudige lenscorrecties uitgevoerd en de belichting en hooglichten aangepast in Adobe Photoshop Lightroom1." Gefotografeerd met een Canon EOS RP, een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 24mm f/2.8 IS USM-lens, ingesteld op 1/200 sec, f/2.8 en ISO 320. © Louis Painter

Louis was vroeger schilder, maar besloot fotografie aan de universiteit te studeren nadat hen werd geïnspireerd door een vriend. Nu post Louis regelmatig hun unieke filmische foto's op TikTok en andere sociale media die duizenden views opleveren.

"Ik vond de technische kant van fotografie geweldig, zoals sluitertijd en verschillende brandpuntsafstanden", zegt Louis. "Gaandeweg leerde ik steeds meer over de geschiedenis ervan. Ik raakte erdoor geobsedeerd en keek de hele dag YouTube-video's."

In de wetenschap dat hun stijl van fotografie een niche was, kwam Louis halverwege het eerste semester van het derde jaar met het idee van het queer-fotografieproject. "Die paar fotografen die in deze categorie vallen, brengen geen emoties in hun foto's. Dus bedacht ik om het emotionele deel van mezelf te combineren met een filmische esthetiek. Ik begon op TikTok te posten waar ik veel likes kreeg van andere queer mensen", zegt hen.

Louis zegt dat hun volgers vaak de woorden 'filmisch, queer, verhalend en fantasy' gebruiken om het werk van Louis te beschrijven en hen is geïnspireerd door fotografen van wie de foto's ook dramatiek uitstralen. Louis zegt beïnvloed te zijn door Sarah Bahbah en Gregory Crewdson. Hun beelden vertellen verhalen waar woorden tekort schieten.

Modellen zoeken en aansturen

Een figuur gekleed als ridder in een metalen harnas kijkt naar de camera, met achter hen een onscherpe achtergrond.

Louis heeft dit model gevonden via een oproep op TikTok. "Hen houdt van cosplay en ik wilde altijd al een ridderfotoshoot maken", legt Louis uit. "Ik wilde queer mensen laten zien die in de rol van cishet (cisgender en heteroseksueel) worden gedwongen en hoe dat ons geïsoleerd kan laten voelen." Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens, ingesteld op 1/200 sec, f/2.8 en ISO 500. © Louis Painter

Een figuur gekleed als prinses leunt tegen een muur en kijkt met weemoed naar een renaissancefestival.

Louis heeft deze foto gemaakt op een renaissancefestival en net als bij de foto van de ridder wilde hen een sprookjesachtig scenario uitbeelden. De afbeeldingen van Louis geven ruimte voor eigen interpretatie - hen wil dat de kijker zich in deze scenario's kan verplaatsen. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens, ingesteld op 1/320 sec, f/2.8 en ISO 1600. © Louis Painter

Aan het begin van het project vroeg Louis hun vrienden om te poseren, maar nadat Louis een paar oproepen online had geplaatst, ontving hen veel respons van queer mensen. "Ik wilde per se geen professionele modellen inhuren", zegt Louis. "Ik vind het leuk om te werken met echte mensen die authentieke emoties laten zien."

Als het gaat om het aansturen van de modellen, kijkt Louis liever hoe de shoot zich ontwikkelt. "Ik ben behoorlijk impulsief als het om fotografie gaat. Ik zet een klein storyboard in elkaar, maar als ik een mooie locatie zie die geen deel uitmaakt van het plan, zeg ik: 'Daar wil ik naartoe'. Fotografie is volgens mij meegaan met de flow en overal voor open blijven staan."

Louis geeft de modellen een prompt en laat ze vervolgens vrij in de interpretatie ervan. "Ik kan hen bijvoorbeeld vragen na te denken over hun kindertijd of een bepalend moment in hun leven", legt Louis uit. "Zodra ze zich in die staat bevinden, kan ik me richten op de compositie en de kleuren. Ik denk dat ongeveer 40% van het resultaat is toe te schrijven aan mijn aanwijzingen en 60% wordt bepaald door de persoon die ik fotografeer. Ik wil dat mijn modellen zich op hun gemak voelen, want alleen dan kun je echt jezelf zijn en je innerlijke gevoelens laten zien."

Een uitrusting samenstellen

Transgender muzikant Jay Page kijkt in een spiegel, hun handen achter hun hoofd, op een foto gemaakt door Louis Painter.

Deze foto van muzikant Jay Page was een van de eerste portretten die Louis heeft gemaakt voor hun project. "Jay was al een paar maanden uit de kast als trans en het idee was om genderdysforie te laten zien", legt Louis uit. "Ik vroeg hen om in de spiegel te kijken en na te denken over hoe hen zich identificeert. Dat legde een aantal rauwe emoties bloot." Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-lens, ingesteld op 1/200 sec, f/2.8 en ISO 800. © Louis Painter

Louis fotografeert vaak in wisselende omstandigheden, van slecht verlichte steegjes en priëlen tot open velden. Om optimaal te profiteren van hun shoots, moet hen zich dus snel kunnen verplaatsen. Louis begon te fotograferen met een Canon EOS 6D Mark II die hen had geleend van de universiteit en een aantal Canon L-serie-lenzen, maar stapte over op de full-frame Canon EOS RP-systeemcamera en combineerde die met de Canon-vattingadapter EF-EOS R, zodat hen de lenzen met EF-vatting kon blijven gebruiken.

De compacte EOS RP betekent dat Louis onderweg opnamen kan maken, terwijl het uitgebreide AF-gebied direct scherpstelt op het onderwerp en portretten scherp in beeld houdt. "Er zijn momenten geweest waarop ik geluk heb gehad met de opname, omdat de scherpstelling de eerste keer meteen raak was", zegt Louis.

Louis zegt dat een touchscreen ook onmisbaar is. "Ik kijk niet graag door de zoeker; ik kijk liever recht naar het model om een band met hen op te bouwen", legt Louis uit. "Ik wil dat het model naar mij kijkt, niet naar de camera, en dat kan met de EOS RP. Ik tik gewoon op het scherm zonder me zorgen te hoeven maken dat de emotie uit de opname verdwijnt."

Bij het maken van winderige buitenopnamen heeft Louis geleerd hoe belangrijk beeldstabilisatie is en gebruikt hen vaak de Canon EF 24mm f/2.8 IS USM-lens voor trillingsvrije opnamen. Door te fotograferen met een groothoeklens kan Louis ook meer van de achtergrond in beeld brengen en laten zien hoe comfortabel het onderwerp zich voelt in hun omgeving. "Ik vind het fijn om het gevoel van eenzaamheid dat door de omgeving wordt gecreëerd, te kunnen vastleggen", voegt Louis toe.

Louis maakt ook gebruik van de Canon EF 50mm f/1.2L USM-lens - hun favoriete brandpuntsafstand - die zelfs in donkere omstandigheden scherpe details kan vastleggen.

Gelijkwaardige RF-lenzen zijn de RF 24mm F1.8 MACRO IS STM en de RF 50mm F1.2L USM.

Wat de toekomst in petto heeft

Een persoon met kort geverfd haar en een neusring kijkt naar de camera.

Deze foto uit de tweede shoot van Louis is gemaakt bij de grachten van Gay Village in Manchester. "Ik wilde deze foto kadreren zoals het laatste shot van een film waarin het personage is verslagen en in de camera kijkt om de vierde muur te doorbreken", legt hen uit. "Ik had de 50mm lens van de universiteit geleend en vond die geweldig, omdat deze lens de kleuren echt naar voren bracht, zelfs bij weinig licht." Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-lens, ingesteld op 1/125 sec, f/2 en ISO 6400. © Louis Painter

Louis heeft grote ambities en hoopt de queer-gemeenschap te kunnen blijven fotograferen, het netwerk uit te breiden en meer unieke verhalen en ervaringen te vinden. "Na mijn afstuderen wilde ik emoties verkennen zoals queer blijdschap", zegt Louis. "Ik wil ook verschillende vormen van sekse en genderidentiteiten fotograferen - ik wil queer mensen van kleur, AMAB-mensen (die bij de geboorte als man zijn geïdentificeerd) en nog zo veel meer fotograferen. Dat is de volgende stap."

Op een dag hoopt Louis hun foto's in print te zien, misschien in de vorm van een koffietafelboek. "Het zou een goede manier zijn om het project af te ronden", zegt Louis. "Het zal nog even duren voordat ik op dat punt ben, maar ik blijf elke dag meer foto's maken en daar naartoe werken."

De portretten van Louis tonen de kracht van fotografie, geven mensen het gevoel dat ze niet alleen zijn en laten zien hoe één foto een reeks emoties kan overbrengen die moeilijk in woorden zijn uit te drukken.


Geschreven door Nikita Achanta

  1. Adobe, Photoshop en Lightroom zijn geregistreerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Het perfect vastleggen van huidtinten in je portretten

Natuurlijke huidtinten vastleggen is een hele kunst. Krijg het onder de knie met fashion-professional Jade Keshia Gordon.

De perfecte portretlens

Overwegingen bij de keuze van een lens voor portretfotografie.

Tips & tricks voor portretfotografie

Verbeter je portretfotografie met deze handige tips en technieken.

Portretten voor print

Fotograaf en TikTokker Kym Moseley deelt zijn tips voor het vastleggen en delen van opvallende foto's van onbekenden.