Zorg voor een voorsprong met straat- en reisfotografie

Professioneel fotograaf Martin Bissig koos voor een Canon EOS R10 voor zijn rondreis door Sri Lanka. Hier onthult hij de voordelen van licht reizen en hoe je onvergetelijke momenten vastlegt.
Fotograaf Martin Bissig leunt uit een trein die is gestopt om passagiers te laten instappen op een viaduct in Sri Lanka. In zijn hand heeft hij een Canon EOS R10, achter hem zien we een heuvel met kleine houten huizen. Gefotografeerd door Monika Bissig met een Canon EOS R7. 

Als je al twee hoogwaardige professionele camera's en een groot aantal prime-lenzen hebt, zouden sommigen misschien verbaasd zijn door de keuze voor andere Canon-apparatuur, maar voor professioneel fotograaf en Canon-ambassadeur Martin Bissig was dit een voor de hand liggende keuze. Cameratechnologie is voortdurend in ontwikkeling. Als je de tijd neemt om verschillende modellen te proberen, maak je kennis met nieuwe functies die je als beginnend fotograaf kunnen helpen een goede start te maken, of die je - zoals bij Martin - nieuwe tools geven om als professional mee te werken.

Voor een reis van een maand naar Sri Lanka nam Martin zijn Canon-apparatuur zorgvuldig onder de loep en besloot hij de Canon EOS R10 met de Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens te proberen. Hij koos voor de APS-C EOS R10 vanwege het kleine formaat, de lichte body en de indrukwekkende burstopnamefunctie. Hij was dan ook zeer verheugd over de resultaten. "Ik heb veel momenten vastgelegd op de EOS R10 die ik nooit had kunnen vastleggen met mijn grotere camera's, omdat ik die simpelweg niet meegebracht zou hebben", legt hij uit.

Hier deelt Martin foto's van de reis, samen met advies over hoe je professionele foto's van je eigen avonturen kunt maken.

Een ander perspectief

Een close-up van blote voeten naast kleine stapels groenten, zoals wortels en pronkbonen, bij een Sri Lankaanse marktkraam. Gemaakt door fotograaf Martin Bissig met een Canon EOS R10.

"Als ik een camera in mijn hand heb, zie ik details die ik niet zou zien als ik gewoon rond zou kijken", zegt Martin. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 50mm (gelijk aan 80mm op een full-frame camera), 1/80 sec, f/5.6 en ISO640. © Martin Bissig

Martin raakte voor het eerst geïnteresseerd in fotografie toen hij als kind in Zwitserland zag hoe zijn vader foto's ontwikkelde in de donkere kamer die in het huis van het gezin was ingericht. Toen hij nog maar 13 was, werden zijn foto's al gepubliceerd in een krant. Inmiddels is hij een van de meest gepubliceerde actiesportfotografen in Europa.

Hoewel Martin zijn reputatie heeft gevestigd in de mountainbikewereld, weet hij dat de vaardigheden die hij elders heeft geleerd ook op andere gebieden toegepast kunnen worden. Reismogelijkheden geven hem de vrijheid om nieuwe technieken te oefenen en verschillende camera's en lenzen te proberen, zonder de druk om deadlines te moeten halen en klanten te plezieren.

"Ik houd van reizen en avontuur, dus ik probeer dit te verwerken in alles wat ik doe", vertelt hij. "Mijn commerciële werk is gericht op outdoorsporten. Als ik niet aan het werk ben, probeer ik ten minste twee expedities per jaar te doen. Soms worden foto's van deze reizen gepubliceerd in tijdschriften, maar ik probeer dit zo veel mogelijk van mijn gewone werk gescheiden te houden."

Reizen biedt Martin ook de mogelijkheid om de mindfulness in fotografie te benutten. "Fotografie houdt me in het hier en nu", legt hij uit. "Ik zou bijvoorbeeld de man die op de markt op blote voeten tussen de groenten staat misschien helemaal niet hebben gezien als ik niet had nagedacht over het creëren van een interessante compositie. Als ik meer op details let, ben ik me meer bewust van alle interessante dingen die om mij heen gebeuren."

Oefening baart kunst

Door een gespiegelde boog genomen foto van een jong meisje dat langs een bus loopt die in helder roze, geel, wit en rood is geschilderd, waarbij de scène links van het kader wordt weerspiegeld. Gemaakt door fotograaf Martin Bissig met een Canon EOS R10.

Dankzij zijn fotografie tijdens zijn reizen kan Martin sneller nadenken. "In de loop der jaren heb ik het zelfvertrouwen en de rust ontwikkeld om bepaalde dingen te zien die iemand anders op dat moment misschien niet zou zien", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ingesteld op 18mm (45mm), 1/125 sec, f/3.5 en ISO100. © Martin Bissig

Het grootste deel van Martins fotografiewerk vindt plaats op locaties waar hij niet bekend is en waar hij opnamen maakt van mensen die hij niet kent. Hiervoor moet hij spontaan te werk gaan en gebruikmaken van zijn jarenlange ervaring om de mooiste momenten meteen vast te leggen. "Ik probeer zo authentiek mogelijk te zijn", vertelt hij.

"Reisfotografie vormt de basis voor mijn aanpak van commerciële opdrachten, omdat ik in beide scenario's moet improviseren", vervolgt Martin. "Alles wordt op het moment zelf beslist. Zo zag ik in de foto van het meisje dat voor de bus liep, de bus gespiegeld in het glas van het treinstation. Vervolgens zag ik een groepje schoolkinderen die op het punt stonden ervoor langs te lopen. Ik ben even blijven staan om mijn compositie voor te bereiden terwijl ik wachtte tot ze door het kader zouden lopen." 

Als ervaren actiefotograaf is Martin erin getraind om zijn timing bijna altijd goed te krijgen. Maar voor fotografen die er zeker van willen zijn dat ze exact de foto maken die ze voor ogen hebben, heeft de Canon EOS R10 zowel een RAW Burst-modus als een Pre-shooting-modus. "Als je het onderwerp niet kunt zien of als je weet dat dit plotseling uit het niets kan opduiken, zijn dit erg nuttige hulpmiddelen", zegt hij.

De EOS R10 beschikt ook over hetzelfde Dual Pixel AF CMOS II-autofocussysteem als de Canon EOS R3, EOS R5 en EOS R6, en over indrukwekkende fps-waarden (frames per seconde), waardoor deze camera ideaal is voor mensen die zowel foto's als video's maken en die willen experimenteren met meer geavanceerde functies. "De modus voor snelle continue opnamen voelt meer aan als een professionele camera dan als een camera uit het middensegment", zegt Martin.

Opgaan in de menigte

Een persoon hakt vis in moten op een houten blok bij een marktkraam. Gemaakt door fotograaf Martin Bissig met een Canon EOS R10 en een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens.

"Als je serieus met fotografie aan de slag wilt, is het gebruik van een compactere camera zoals de Canon EOS R10 in plaats van een smartphone een enorm verschil", vertelt Martin. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 95mm (152mm), 1/160 sec, f/6.3 en ISO160. © Martin Bissig

Een weelderige groene vallei met enkele hoge bomen en donkere regenwolken in de lucht erboven. Gemaakt door fotograaf Martin Bissig met een Canon EOS R10.

De kleinere sensoren op APS-C-camera's zoals de  Canon EOS R10 zorgen meestal voor een grotere scherptediepte dan bij een full-frame camera, wat handig kan zijn om de voor- en achtergrondgebieden even scherp te houden in landschapsfoto's. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 62mm (99mm), 1/200 sec, f/9 en ISO100. © Martin Bissig

"Als ik opnamen maak voor commerciële klanten, gebruik ik twee Canon EOS R5-camera's en een reeks RF Prime-lenzen, maar als ik op reis ga, probeer ik discreter te zijn met een kleinere camera, zodat ik gemakkelijker kan bewegen", zegt Martin.

"Ik wil niet op een markt in Sri Lanka staan met mijn Canon EOS R5 en Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-lens, omdat ik er te veel uit zou zien als een professionele fotograaf die bezig is met een fotosessie. Ik ga liever op in mijn omgeving omdat ik daardoor dichter bij mijn onderwerp kan komen zonder dat mensen zich aan mij storen of mij opdringerig vinden."

Net als de EOS R5 is de EOS R10 intuïtief en gebruiksvriendelijk, met herkenbare knoppen en keuzewielen waarmee Martin gemakkelijk kon navigeren, en vergelijkbare navigatie en bedieningsmogelijkheden in de menustructuur. De EOS R10 heeft ook een panoramamodus, waarin een reeks opnamen in de camera wordt samengevoegd die zijn vastgelegd terwijl de camera verticaal of horizontaal werd gedraaid. Hierdoor kan Martin "meer van de omgeving vastleggen en een echt groothoekbeeld creëren".

Resultaten die het waard zijn om te worden geprint

In de schemering wachten drie vissers op palen in ondiep water geduldig tot ze iets vangen, terwijl de zon voor hen ondergaat. Gemaakt door fotograaf Martin Bissig met een Canon EOS R10.

De Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens is compact, licht en stil, en heeft een veelzijdig zoombereik - gelijk aan 29-240mm bij een full-frame camera - voor het vastleggen van een reeks reisscenario's. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 150mm (240mm), 1/250 sec, f/6.3 en ISO200. © Martin Bissig

Een jongen met grote, bruine ogen kijkt recht in de camera. Vervaagd in de achtergrond is een persoon in oranje kleding zichtbaar. Gemaakt door fotograaf Martin Bissig met een Canon EOS R10.

Voor de geavanceerde automatische scherpstelling in de EOS R10 wordt gebruik gemaakt van AF-oogdetectie om mensen nauwkeuriger te volgen. "In Sri Lanka heb ik veel gebruik gemaakt van de modi voor automatische scherpstelling voor de detectie van dieren en mensen", zegt Martin. "Ze zijn ongelooflijk nauwkeurig en snel, en hebben me echt geholpen om opnamen te maken wanneer ik niet veel tijd had om alles goed in te stellen." Gemaakt met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens ingesteld op 76mm (122mm), 1/160 sec, f/6.3 en ISO500. © Martin Bissig

Als het gaat om gewicht en grootte, lijkt het gebruik van een smartphone voor fotografie misschien een verstandige keuze, maar Martin denkt hier anders over. "Ik gebruik mijn smartphone om foto's te maken, maar het maken van opnamen met een camera is heel anders", zegt hij. "Met de Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kon ik in Sri Lanka opnamen maken die ik met een smartphone niet had moeten proberen, zoals vissers aan de kust, verder ondersteund door de APS-C- of crop-sensor waarmee het maximale bereik werd uitgebreid naar 240mm (gelijk aan full-frame). Doordat ik opnamen maakte in RAW, had ik ook meer mogelijkheden tijdens het nabewerken."

Zelfs als Martin niet van plan is zijn afbeeldingen in een tijdschrift te publiceren, wil hij nog steeds dat ze goed genoeg zijn om ze te printen voor eigen gebruik. "Foto's die met een telefoon zijn gemaakt, zien er op het scherm van de telefoon misschien goed uit, maar zodra je ze wilt printen of er een fotoboek van wilt maken, blijkt dat ze zeer beperkt zijn", zegt hij. 

Hetzelfde geldt voor video: de EOS R10 heeft functies waardoor de camera voor filmmakers een aantrekkelijke upgrade vormt ten opzichte van beelden gemaakt op een smartphone. Verticale video-ondersteuning en Wi-Fi-connectiviteit zijn ingebouwd, waardoor de camera perfect is voor het maken en delen van hoogwaardige berichten op sociale media, en de opnamen met een hoge framesnelheid (60 fps in 4K en 120 fps in 1080p) geven je meer controle tijdens het nabewerken.


Zoals Martin het ziet, is hij bewust van zijn omgeving en leert hij ervan zodra hij een camera in zijn handen heeft. De reis naar Sri Lanka gaf hem een geweldige kans om zijn vaardigheden te oefenen, maar een wandeling in een park in de buurt of een tripje naar het strand kan je dezelfde mogelijkheden bieden. Als je je vaardigheden als fotograaf wilt ontwikkelen, leer dan van Martins werkwijze: zoek een onderwerp waarin je geïnteresseerd bent, neem een camera en lenzen die je niet beperken, en maak foto's.



Geschreven door Matthew Bowen

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Lens challenge voor straatfotografie

Waarom de Canon RF 28mm F2.8 STM niet mag ontbreken in de kit van een straatfotograaf.

Tips voor het maken van opnamen onder extreme weersomstandigheden

Je uitrusting beschermen en goed voor jezelf zorgen: lees onze beste tips & tricks voor het maken van opnamen onder extreme weersomstandigheden.

10 tips & tricks voor reisfotografie

Fotografe en blogger Diana Millos deelt haar beste tips voor de mooiste reisfoto's.

Bewuste reisfotografie

Waar moet je rekening mee houden als je andere culturen en gemeenschappen fotografeert?