Je eerste fotoportfolio maken

Een geprint portfolio is de perfecte manier om jezelf en je foto's te presenteren. Hier lees je aan de hand van advies van wildlifefotograaf Marina Cano hoe je de foto's kunt selecteren die je wilt opnemen in je portfolio en hoe je ze kunt printen.
Een zebra steigert op zijn achterpoten en schraapt met zijn voorpoten over de grond, wat een stofwolk veroorzaakt. Foto gemaakt met Canon door Marina Cano.

Een geprint portfolio is de perfecte manier om je foto's te laten zien, of je nu deelneemt aan een fotowedstrijd, een mentor benadert, of gewoon jezelf en je werk aan anderen wilt presenteren. Maar hoe ga je aan de slag als je een fotografieportfolio wilt maken?

Natuurfotograaf en Canon Ambassador Marina Cano reist regelmatig naar Afrika en Zuid- en Midden-Amerika voor fotoshoots, maar ze is begonnen met het fotograferen van dieren in natuurpark Cabárceno, het grootste natuurpark in Europa, dat zich in de buurt van haar huis in Santander, Noord-Spanje, bevindt. In een periode van ongeveer drie jaar heeft ze een portfolio met foto's opgebouwd waarvan ze haar eerste boek heeft gemaakt.

Op basis van deze achtergrond en de ervaring die ze sinds dat moment heeft opgebouwd als professioneel fotograaf, heeft Marina de volgende tips voor een succesvol fotografieportfolio.

Fotograaf Marina Cano houdt een groot boek open in haar handen en laat het zien aan natuurkenner Jane Goodall, die naast haar staat.

Een goed geprint portfolio kan vele deuren openen. In het geval van wildlifefotograaf Marina Cano werd haar portfolio met dierenfoto's haar eerste boek, dat ze hier laat zien aan de beroemde natuurkenner Jane Goodall. © Marina Cano

Fotograaf Marina Cano lacht naar de camera, een van haar ellebogen leunt op een groot boek met een zwart-witfoto van zebra's op de omslag.

Marina Cano met haar boek Cabárceno Cantabria, met foto's die ze heeft gemaakt in natuurpark Cabárceno. © Marina Cano

1. Wees selectief bij het samenstellen van je werk

De meest voorkomende fout die mensen maken, is dat ze niet selectief genoeg zijn, zegt Marina. "Je moet je foto's analyseren en zeer veeleisend zijn. Kies alleen het beste van het beste. Combineer bijvoorbeeld niet gewoon twee vergelijkbare foto's, omdat je ze allebei mooi vindt. Je moet kiezen." Probeer met ongeveer 15 tot 20 foto's te beginnen, maar vergeet niet dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit.

2. Maak een verhaal met je afbeeldingen

Volgens Marina zijn de meest effectieve fotografieportfolio's niet slechts collecties, maar reeksen foto's. "Een van de belangrijkste dingen is het vertellen van verhalen en het presenteren van iets dat kijkers boeit en hen door een verhaal met verschillende elementen leidt." In het geval van Marina omvat dit meestal een aantal landschapsfoto's om de scène te bepalen en context te geven aan haar wildlifefoto's.

3. Bouw een band op met je publiek

De wildlifefotografie van Marina staat bekend om het drama en de emotie tussen dieren.

"Een emotionele band creëren, dat is voor mij het belangrijkste." Het is ook de belangrijkste factor waarnaar ze op zoek is bij het samenstellen van een portfolio. Op deze manier vergeten kijkers je werk niet, zegt ze, of het nu beeldredacteuren of juryleden zijn.

Twee volwassen nijlpaarden liggen in de modder, tussen hen in ligt een babynijlpaard te slapen. Foto gemaakt met Canon door Marina Cano.

Marina zegt dat het creëren van een emotionele band het belangrijkste is dat ze met haar fotografie wil bereiken, en dat is precies wat een portfolio ook moet doen. Een foto uit Marina's eerste portfolio, gefotografeerd met een Canon EOS 30D (nu opgevolgd door de Canon EOS 90D) met een Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM-lens, ingesteld op 300 mm, 1/125 sec, f/6.7 en ISO 250. © Marina Cano

4. Houd je aanpak vernieuwend

Hoe vaak moet je je fotoportfolio bijwerken? "Zodra je meer werk hebt gemaakt", zegt Marina. "Voor mij is dat elke keer dat ik terugkom van een reis. Ik selecteer misschien een of twee foto's uit de duizenden foto's die ik heb gemaakt. Je groeit en leert voortdurend, zodat je beter werk kunt afleveren." Een goed portfolio is een portfolio dat je beste foto's op dat moment weerspiegelt.

5. Blijf trouw aan je stijl

Als je foto's voor klanten maakt, probeer je uit te zoeken wat hun behoefte is om beter aan hun verwachtingen te voldoen. Maar Marina benadrukt dat je zelfs dan trouw moet blijven aan je eigen stijl.

"Dat is het belangrijkste", zegt ze. "Je kunt niet iedereen tevreden houden."

Het doel van een portfolio is niet om aan te tonen dat je commerciële foto's kunt maken die passen bij verschillende klantspecificaties. In plaats daarvan is het bedoeld om jezelf te presenteren.

6. Luister naar feedback

Hoewel Marina aanraadt om foto's te kiezen die volgens jou de meeste impact hebben, zegt ze dat het waardevol is om ook de mening van anderen te vragen.

"Wij fotografen staan soms te dicht bij ons werk", zegt ze. "Het is interessant om iemand vanuit een nieuw perspectief naar jouw werk te laten kijken."

Vraag dus om feedback van vrienden, collega's en iedereen die je portfolio ziet, en houd hier rekening mee bij het beoordelen en vernieuwen van de inhoud.

Een close-up van twee jonge giraffen, waarvan een met zijn nek op de rug van de nek van de ander rust. Foto gemaakt met Canon door Marina Cano.

Marina is dol op zwart-wit prints, maar maakt vaak foto's in kleur. Wat jouw voorkeur ook heeft, een workflow met kleurbeheer en een gekalibreerde monitor zorgen ervoor dat wat je op papier krijgt precies overeenkomt met wat je op het scherm ziet. Gefotografeerd met een Canon EOS 30D (nu opgevolgd door de Canon EOS 90D) met een Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM-lens, ingesteld op 400 mm, 1/800 sec, f/5.6 en ISO 400. © Marina Cano

Een Canon imagePROGRAF PRO-300-printer op een lichtgekleurd werkblad in een fotostudio. In de uitvoerlade van de printer ligt een levendige foto van een dramatisch landschap met een zonsondergang.

De Canon imagePROGRAF PRO-300 is de perfecte printer voor het produceren van je portfolio en levert prints van galeriekwaliteit met verbluffende kleurnauwkeurigheid en toondetails.

Je portfolio printen

Mogelijk heb je een inkjetprinter die je gebruikt voor printen thuis of op kantoor, of voor projecten zoals scrapbooks, wenskaarten en kalenders. Dit levert vrijwel zeker fotoprints van perfecte kwaliteit op, maar om echt indruk te maken, is het de moeite waard om een van de beste Canon-printers voor het printen van foto's te overwegen.

De Canon imagePROGRAF PRO-300 is een voordelige A3+-printer met geavanceerde professionele functies, waaronder dezelfde pigmentinkttechnologie die wordt gebruikt in Canon's grootformaatprinters. Dit betekent dat de printer spectaculaire printkwaliteit levert voor zowel kleuren- als zwart-witfoto's op glanzend, semi-glanzend en mat fotopapier, en fine art-media.

Welk papier je gebruikt voor je portfolio is aan jou, maar op gewoon kantoorpapier komen je foto's niet tot hun recht. Bekijk onze gids voor het beste papier voor het printen van foto's en kies media die passen bij jouw onderwerpen en fotografiestijl. Denk ook na over de meest effectieve manier om je portfolio te presenteren. Je geeft een professionelere indruk af door je prints te verzamelen in een presentatiemap. Deze zijn goedkoop verkrijgbaar bij kantoorboekhandels en hobbywinkels.

De foto's van Marina zijn vaak zwart-wit. "Het creëert drama en een tijdloos gevoel - een foto kan 40 of 50 jaar geleden zijn gemaakt, of gisteren", legt Marina uit. "Zwart-wit past perfect bij de sfeer die ik in mijn werk wil creëren." Het maken van geweldige monochrome prints is een kunst op zichzelf, maar of je nu print in zwart-wit of kleur, je wilt er zeker van zijn dat wat je print overeenkomt met wat je op het scherm ziet. Om hiervoor te zorgen, is het verstandig om een workflow met kleurbeheer te gebruiken en je monitor te kalibreren.

Twee jonge olifanten spelen met hun slurven. Foto gemaakt met Canon door Marina Cano.

Nog een foto uit Marina's eerste portfolio met foto's gemaakt in het Cabárceno-natuurpark en opgenomen in haar eerste boek. Gefotografeerd met een Canon EOS 30D (nu opgevolgd door de Canon EOS 90D) met een Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM-lens, ingesteld op 400 mm, 1/320 sec, f/5.6 en ISO 320. © Marina Cano

Een Euraziatische lynx op de tak van een boom wordt verlicht door het gouden avondlicht. Foto gemaakt met Canon door Marina Cano.

Misschien dat je niet meteen een boekdeal sluit op basis van je eerste portfolio, maar zorg ervoor dat het altijd je beste werk bevat en dat je het recht doet door het te printen in de best mogelijke kwaliteit. Gefotografeerd met een Canon EOS 30D (nu opgevolgd door de Canon EOS 90D) met een Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM-lens, ingesteld op 400 mm, 1/320 sec, f/5.6 en ISO 400. © Marina Cano

Er is een breed scala aan software die je kunt gebruiken om te printen. Voor een portfolio is het het beste om alles eenvoudig te houden en je foto's te laten schitteren. Overdrijf niet met overvloedige lay-outs - blijf bij één foto op een pagina tenzij er een zeer goede reden is om dit niet te doen - en vermijd filters en speciale effecten (tenzij je natuurlijk juist wilt laten zien dat dat je kracht is).

Voor een professionele afwerking en meer controle over het proces is het een goede strategie om de software en workflow te gebruiken die professionals gebruiken. Bewerk en optimaliseer je foto's voor printen met je favoriete bewerkingssoftware, of dat nu Adobe Photoshop*1 is of Canon's eigen Digital Photo Professional (DPP). Om het beste uit je Canon-printer, -papier en -inkt te halen, gebruik je Canon's Professional Print and Layout-software (PPL) om het printproces te beheren. Deze werkt als zelfstandige app en als plug-in voor Photoshop of DPP.

Voor consistente kleurnauwkeurigheid kunnen PPL en andere software printen met ICC-profielen, waarmee de printerinstellingen op compatibele printers worden afgestemd op het papier dat je hebt gekozen. Om verspilling van papier en inkt tegen te gaan, kun je met PPL soft-proofs op je scherm maken. Met een gekalibreerde monitor kun je vooraf precies zien hoe je print eruit komt te zien. Je kunt ook de slimme Pattern Print-functie van PPL gebruiken, waarmee je een testprint op je gekozen papier kunt maken met een aantal miniatuurafbeeldingen van je foto. De helderheid, kleurbalans en contrastinstellingen zijn in iedere afbeelding net wat anders. Vervolgens hoef je alleen maar de beste afbeelding te kiezen die je op volledig formaat wilt printen.

Printen is geen mysterieuze kunst of iets dat losstaat van fotografie. "De fotografiereis is een creatieve reis. Je gaat naar een plek en maakt de foto, maar ook het printen hoort erbij", zegt Marina. "Mijn advies is om te leren bewerken en printen. Leer het hele proces."

En het belangrijkste volgens Marina:

"Ga niet overhaast te werk. Zorg eerst voor een goed oeuvre en maak vervolgens een portfolio dat je eigen stijl weerspiegelt. Wees zeer veeleisend en richt je op het creëren van impact en emotie."

  1. *Adobe en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Geschreven door Alex Summersby

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Professionele tips voor professionele prints

Van kleurnauwkeurigheid tot het kiezen van de juiste instellingen, in dit artikel delen we de tips en technieken die je nodig hebt voor het printen van foto's van hoge kwaliteit, met advies van Canon's Suhaib Hussain.

Een succesvol fotoportfolio maken

Vier professionele fotografen delen hun tips & tricks voor het samenstellen van het perfecte fotoportfolio, van het werken aan je verhaal tot het presenteren van je werk.

De beste Canon-printers voor foto's

Of je je foto's nu inlijst, in een plakboek plakt of als een sticker overal op wilt plakken: vind de printer die het beste bij je creatieve wensen past.

Zeven manieren om geld te verdienen met wildlifefotografie

Wildlifefotografen Marina Cano, Vladimir Medvedev en Radomir Jakubowski vertellen hoe ze geld verdienen met het fotograferen van de natuur.