Is de overgang naar hybride werken echt helemaal afgerond?

Research conducted for the Canon IT Transformation Barometer report shows that 98% of IT leaders disagree.

Uit onderzoek, uitgevoerd voor het Canon-barometerrapport voor IT-transformatie, blijkt dat 98% van de IT-leiders het hier niet mee eens is.

In 2024 hebben de trends op het gebied van hybride en extern werken zich veel verder ontwikkeld dan een populair modewoord. Het is gewoonweg de realiteit voor miljoenen medewerkers in heel Europa. Organisaties roemen hun naadloze overgang naar deze modellen en schetsen een beeld van 'business as usual'. Maar onder het oppervlak van deze moderne transformatie van de werkomgeving blijven complexiteit en uitdagingen bestaan.

Het is dus geen verrassing dat zelfs diverse jaren nadat deze modellen zijn ingevoerd, de nieuwste bevindingen uit het Canon-barometerrapport voor IT-transformatie laten zien dat 98% van de IT-leiders nog steeds actief bezig is om hun hybride en externe werkstrategieën te verfijnen. Wat zijn die aanhoudende problemen waarover IT-besluitvormers (ITDM's) zich nog steeds het hoofd breken?

Integratie: een permanente uitdaging

De prestaties van organisaties en hun teams zijn afhankelijk van naadloze communicatie tussen medewerkers, zelfs wanneer ze niet op dezelfde locatie werken. Een manier om een voorsprong op de concurrentie te krijgen, is dan ook om gebruik te maken van de nieuwste samenwerkingstechnologie zodra deze op de markt komt.

Maar voortdurend in een snel tempo nieuwe tools implementeren brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Gegevens van de barometer voor IT-transformatie suggereren dat het niet eenvoudig is om een soepele integratie van nieuwe technologie te realiseren. Toen ITDM's werd gevraagd hoe ze hybride werk in hun organisaties willen verbeteren, zei 47% dat integratie met kantoorinfrastructuur en -platforms prioriteit heeft, waardoor dit de belangrijkste zorg was.

Dit geeft het voortdurende dilemma van ITDM's aan: het verfijnen van hybride werken vraagt om constante evolutie. Maar het oplossen van één probleem door teams die op verschillende locaties werken te helpen effectiever samen te werken, kan een ander probleem juist groter maken: elke nieuwe technische implementatie brengt nieuwe integratieproblemen voor IT-teams met zich mee.

Andere bevindingen uit ons onderzoek bevestigen dit. Toen ITDM's werd gevraagd naar hun recente technologie-implementaties, was het meest voorkomende probleem de compatibiliteit tussen nieuwe en oudere technologie, waarmee 28% van de respondenten te maken heeft.

Geen wonder dat de barometer voor IT-transformatie laat zien hoe ITDM's deze complexiteit aanpakken via strategische inkoop. Integratie is een topprioriteit geworden bij inkoopbeslissingen, wat een scherp bewustzijn weerspiegelt van de mogelijke verstoringen die slecht geïntegreerde technologieën kunnen veroorzaken.

IT decision maker increasing visibility and control

Meer zichtbaarheid en controle

Werken op afstand en hybride werken kan een nachtmerrie zijn als het om wet- en regelgeving gaat. Het draait niet om toezicht op medewerkers, maar ongetwijfeld zijn de uitdagingen van het controleren en beheren van medewerkers in deze werkomgeving toegenomen.

Een tweede thema dat in de plannen van ITDM's naar voren kwam om werken op afstand en hybride werken te verfijnen, was de behoefte om beter te kunnen beheren hoe medewerkers van buitenaf toegang hebben tot bedrijfstoepassingen en -informatie. 43% van de IT-leiders gaf aan dat ze het inzicht in het softwaregebruik van medewerkers wilden verbeteren, 42% wilde beter controleren of medewerkers compliancyprocessen volgen en 40% wilde controle over schaduw-IT. Hier zien we dat IT-leiders duidelijk het gevoel hebben dat er meer controles nodig zijn om risico's te voorkomen.

Dit is geen verrassing. Het komt midden in een golf van beveiligingsschendingen, cyberaanvallen en de toename van schaduw-IT in de zakelijke wereld. In 2023 was er een toename van 57% in ransomware-aanvallen die organisates in heel Europa1 troffen, terwijl Gartner voorspelt dat in 20272 75% van de medewerkers een rol zal spelen bij het implementeren van schaduw-IT in het netwerk van een organisatie.

Gezien deze ontwikkelingen blijven ITDM's werk op afstand en hybride werk natuurlijk beschouwen als een potentieel beveiligingslek dat constant moet worden aangepast - met name in de manier waarop informatie wordt beheerd - om risico's uit te sluiten. En om deze risico's te beperken, hebben ze robuuste systemen en beleidsregels nodig die kunnen worden aangepast aan het veranderende werklandschap en die de integriteit van de organisatie intact houden.

De belasting voor IT-teams

Niemand hoeft ITDM's eraan te herinneren hoe de overgang naar werken op afstand en hybride werken de werklast en stressniveaus van hun teams heeft beïnvloed - en blijft beïnvloeden.

Integratie. Zichtbaarheid. Beveiliging. Dit zijn complexe problemen en de voortdurende druk om systemen te verfijnen die deze gebieden verbeteren, heeft geleid tot een toename in zowel de omvang als de complexiteit van de dagelijkse taken van IT-teams.

De IT-barometer laat duidelijk zien hoe deze uitdagingen de IT-werklast hebben verhoogd. In 2023 meldden IT-leiders een ongekende toename van hun verantwoordelijkheden. Ze hebben niet alleen te maken met complexere systemen en grotere beveiligingsrisico's, maar ook met de noodzaak om de continuïteit en efficiëntie te beheren in steeds verder verspreide teams. Het rapport toont aan dat ITDM's in sommige gevallen drie keer zoveel tijd aan hun verantwoordelijkheden besteden als in 2019.

Een grotere werklast gaat onvermijdelijk gepaard met meer stress. De IT-barometer laat zien dat de stressniveaus onder IT-professionals sterk gestegen zijn tussen 2019 en 2021, en nog steeds niet zijn gedaald tot het niveau van voor de pandemie.

Deze bevindingen benadrukken het menselijke aspect van IT-uitdagingen. Naast de technische hindernissen vraagt het een aanzienlijke tol van de mensen die deze systemen moeten beheren. ITDM's bevinden zich nu meer dan ooit in de frontlinie van organisatorische veerkracht, wat betekent dat de nadruk moet liggen op strategische ondersteuning en middelen die deze druk kunnen verlichten en hun welzijn kunnen ondersteunen.

IT decision maker creating a position of strength

Een sterke positie creëren

Voor ITDM's zijn de afgelopen jaren niet gemakkelijk geweest. Ons onderzoek benadrukt de effecten van werken op afstand en hybride werk: een complex, snel veranderend landschap waarin ITDM's zich voortdurend moeten aanpassen en innoveren.

IT-leiders staan in de frontlinie bij het definiëren van de werkplekken van de toekomst, van het integreren van diverse technologieën tot het verbeteren van het toezicht op en de controle van externe activiteiten. Het was voor velen geen ongecompliceerd traject. De sleutel tot succes is het vinden van de juiste balans tussen investeren in nieuwe mogelijkheden en het beheren van de impact van nieuwe integraties. Als dit lukt, kunnen de komende jaren de meest interessante jaren van hun carrière tot nu toe zijn.

Wilt u ontdekken hoe organisaties de ervaringen van ITDM's in de afgelopen vijf jaar kunnen gebruiken om een koers uit te stippelen voor de komende jaren? Lees nu het volledige barometerrapport voor IT-transformatie.

Download het rapport

Ontdek meer

De IT-transformatiebarometer

Inzichten van 1.700 IT-leiders uit zeven EMEA-markten over hoe hun rol zich heeft ontwikkeld tussen 2019, 2021 en 2023, samen met hun voorspellingen en prioriteiten voor de komende drie jaar.

Innovatie mogelijk maken: loskomen van de ‘probleemoplossende’ cyclus

In 2023 kwamen IT-leiders vaak niet verder dan het oplossen van problemen, wat innovatie in de weg stond. Nu is het tijd om ze vrij te maken voor echte vooruitgang. Hoe Canon dit aanpakt, leest u hier.

Nemen medewerkers datacompliancy echt serieus?

Datacompliancy: een waar probleem voor IT-leiders. Hoe vindt u de balans tussen vrijheid en controle? Inzichten van de barometer voor IT-transformatie laten zien dat er voortdurend problemen zijn.

Benieuwd naar de best passende oplossingen voor uw organisatie?