Nationale Benchmark
Canon onderzocht de bouwsector en keek waar de verschillende spelers staan als het gaat om de digitalisering en verbetering van hun bouwprocessen.
Vinden en binden van technologisch talent voor de bouw
Met de economie als drijvende kracht voor de bouwsector, is de aantrekkende markt nu aan het doorslaan naar een overspannen markt. Terwijl in tijden van krimp veel bouwbedrijven uitgehold raakten, moeten zij nu alle zeilen bijzetten om projecten uit te kunnen voeren. De uitdaging heeft zich verplaatst van het vinden van klanten naar het vinden van personeel; technologisch talent dat het bedrijf toekomst biedt én andersom. Maar er is meer, zoals innovatie en verandering in de bouw en verduurzaming, waardoor het roer om moet. Digitalisering is één van de oplossingen, zo blijkt uit de Nationale Benchmark Digitalisering in de Bouw. Maar dan moet je wel mensen hebben die daar mee om kunnen gaan.
In tien jaar tijd was de roep om vakbekwame werknemers niet zo luid als nu. Dat geldt niet alleen voor de bouwwereld, maar ook voor de zorg, de maakindustrie, ICT en logistiek. Er komt steeds minder beroepsgericht talent uit de schoolbanken, terwijl de oudere generaties afzwaaien. Bedrijven verdringen zich dan ook om de juiste medewerkers aan zich te binden. Een salaris, mooie auto en betere arbeidsvoorwaarden zijn niet meer genoeg. Want de verwachtingen van medewerkers zijn ondertussen veranderd. De nieuwe generatie zoekt iets anders dan 40 jaar zekerheid bij dezelfde baas. De Nationale Benchmark onder bouwbedrijven laat zien dat het gaat om intrinsieke waarde: een bedrijfscultuur waar je als professional en als mens kunt floreren. Digitalisering is daar een onmisbaar instrument in.
Top 3 factoren aantrekkelijk werkgeverschap
Op de eerste plaats staat een moderne manier van leidinggeven en een organisatiestructuur die past bij de nieuwe en technologisch goed onderlegde generatie. Dit geeft 58% van deelnemende bouwbedrijven aan. Multidisciplinaire teams die werken volgens scrum, agile en lean worden al veel toegepast. Op de tweede plaats staat een innovatieve werkomgeving waarin men goed kan samenwerken. Hiervoor zijn state-of-the-art hardware en slimme tools om effectief in projecten samen te werken zeer belangrijk. Op de derde plaats staan doorgroeimogelijkheden en diversiteit in functies.
Geavanceerde werkmethodieken
Norbert Schotte, Innovatiemanager bij VORM https://vorm.nl/, stelt het ondubbelzinnig: “VORM heeft een platte organisatiestructuur, waarin medewerkers uitgedaagd worden om bij te dragen aan de doelen van de organisatie. Met deze organisatiecultuur maken wij echt het verschil als het gaat om het aantrekken van talent. Wij nemen ook zichtbaar een rol in MVO, wat voor de generatie millennials essentieel is. Natuurlijk communiceren wij dat we innovatief zijn en dat we uitstekende arbeidsvoorwaarden bieden, maar dat doet iedereen. De krapte op de arbeidsmarkt vind ik overigens positief, het leidt tot nadenken over hoe dingen anders en vooral slimmer georganiseerd kunnen worden. BIM is daarbij essentieel, maar wij gaan verder. Samen met KYP hebben wij een tool ontwikkeld waarin wij ons primaire proces hebben gestandaardiseerd om vervolgens door middel van een ingebouwde feedback-loop continu te optimaliseren: KYP FLOW. Deze tool maakt dat nieuwe medewerkers sneller zelfstandig projecten draaien. We werken ook met de Nureva interactieve wand van Canon. Hierop kunnen wij informatie en plannen over een hele wand presenteren en die als een virtuele werkruimte delen met deelnemers vanaf verschillende locaties.”
De toekomst van de bouw
De toekomst van de bouw is allesbehalve stoffig. Voortdurend vinden er innovaties op allerlei terreinen plaats om antwoorden op grote vragen te geven. Daarom werken Bouwend Nederland, Canon en KYP samen om in 1-daagse workshops studenten van ROC’s kennis te laten maken met praktische toepassingen en bedrijven uit de buurt. Voor bouwbedrijven is dit een ideale mogelijkheid om in contact te komen met studenten. Ook voor de bouw geldt: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
Canon onderzocht de bouwsector en keek waar de verschillende spelers staan als het gaat om de digitalisering en verbetering van hun bouwprocessen.
Faalkosten in de bouwsector bedragen miljarden euro’s per jaar volgens een recent onderzoek door ABN AMRO. Dat dit een groot pijnpunt is, blijkt ook uit de Nationale Benchmark ‘Digitalisering in de Bouw’.
Lees het interview metJeroen Mackaij, Manager Bouwwerk Informatie Management Strukton Worksphere, over zijn visie op de basisvoorwaarden om BIM succesvol toe te passen.
Vooral bij de werkvoorbereiding en in de realisatiefase wordt gebruik gemaakt van de papieren bouwtekening. Ontdek hoe Van Campen Bouwgroep gebruik maakt van 3D-tekeningen bij de overstap naar BIM.
Het benutten van BIM blijkt voor veel bedrijven in de bouw lastiger dan gehoopt. Het grootste deel van de bedrijven (53%) blijft na vijf jaar steken op het laagste niveau: 3D-modelling. Alexander Hoos, Informatie Manager bij Kuijpers, legt uit waarom dit zo is en hoe het anders kan.