Nationale Benchmark
Canon onderzocht de bouwsector en keek waar de verschillende spelers staan als het gaat om de digitalisering en verbetering van hun bouwprocessen.
Basisvoorwaarden
voor BIM-succes
Tien jaar geleden wisten nog maar weinig bedrijven wat BIM was. Vijf jaar geleden kenden ze het begrip al, maar moesten ze nog wel overtuigd worden om ermee te gaan werken. En tegenwoordig stellen de meeste opdrachtgevers BIM zelfs als harde eis om in te schrijven voor een project. Iedereen ziet inmiddels dus het nut en de noodzaak van BIM, maar de daadwerkelijke implementatie ervan blijkt lastig. Enerzijds omdat partijen in de keten op een heel andere manier moeten samenwerken, anderzijds omdat de aandacht vaak beperkt blijft tot de technologie. “En dat terwijl de organisatie en processen rond BIM zeker zo belangrijk zijn”, aldus Jeroen Mackaij, Manager Bouwwerk Informatie Management (BIM) van Strukton Worksphere.
Bij bouwprojecten zijn veel partijen betrokken. Denk aan de gebruikersorganisatie, de architect en de installatieadviseur, constructeurs, aannemers, installateurs, fabrikanten en leveranciers. “Om de toepassing van BIM in goede banen te leiden, is een integrale lifecycle opdrachtnemer nodig”, geeft Mackaij aan. “Strukton Worksphere vervult die rol, ook door BIM in de contractvorm te borgen en een (BIM-) protocol te schrijven wanneer dit niet (volledig) door de opdrachtgever wordt verzorgd. Dit gebruiken we voor het latere (BIM-)uitvoeringsplan, waarbij we de partijen stimuleren om mee te werken conform de BIM-eisen. Verder specificeren we de informatielevering door vast te leggen wanneer welke geometrie, data en eventuele documenten moeten worden geleverd en welke tussentijdse toetsingsrapportages verwacht worden. Desgewenst helpen we ook bij de overstap van 2D naar 3D of laten we in teamverband met de diverse partijen BIM-aspecten uitvoeren door onze experts.”
“De bouwsector werkt nu nog (te) veel met papier, maar in de komende jaren zullen allerlei nieuwe technieken doorbreken. Denk aan de opkomst van het Robotic Total Station concept dat in de bouw met lasers de plaats en maatvoering van elementen als ramen, deuren en beugels rechtstreeks vanuit het 3D model aangeeft (zonder de noodzaak voor een 2D-tekening). Of neem de inzet van SMARTBoard technologie en projectie voor digitale integrale afstemming zonder tussenkomst van geprinte documenten en bestanden (visueel samenwerken).”
Minstens zo belangrijk, of zelfs randvoorwaardelijk voor de digitalisering van de bouwsector, is dat over een jaar of vijf het gros van de bedrijven volledig is overgestapt naar BIM. Niet alleen omdat opdrachtgevers dat eisen, ook omdat de technologie zich snel ontwikkelt, waardoor het werken met BIM nog veel sneller, gemakkelijker en vooral veel leuker wordt. Daarbij beperkt het gebruik zich niet meer tot het ontwerp en de uitvoering. Ook in het beheer zijn grote voordelen te behalen. “In plaats van te werken met een traditioneel dossier, kun je een Digital Twin ontwikkelen. Het gaat hier om een 3D-model van de werkelijkheid, een eisendata model, en een documentensysteem gekoppeld aan ‘real time’ data vanuit sensoren of gebouwbeheer systemen (bijvoorbeeld Strukton PULSE)”, vertelt Mackaij. “Zo’n Digital Twin geeft je direct inzicht in onderhoudszaken, zoals de hoeveelheid schilderwerk. En door de koppeling aan sensoren kun je eventuele storingen direct signaleren en analyseren of vaak zelfs voorkomen. Kortom, het werkgebied van digitalisering met BIM zal zich verbreden.”
Canon onderzocht de bouwsector en keek waar de verschillende spelers staan als het gaat om de digitalisering en verbetering van hun bouwprocessen.
Faalkosten in de bouwsector bedragen miljarden euro’s per jaar volgens een recent onderzoek door ABN AMRO. Dat dit een groot pijnpunt is, blijkt ook uit de Nationale Benchmark ‘Digitalisering in de Bouw’.
De uitdaging in de bouw heeft zich verplaatst van het vinden van klanten naar het vinden van personeel. Lees welke aspecten belangrijk zijn bij het vinden en binden van het juiste technologische talent en hoe VORM dit in de praktijk brengt.
Vooral bij de werkvoorbereiding en in de realisatiefase wordt gebruik gemaakt van de papieren bouwtekening. Ontdek hoe Van Campen Bouwgroep gebruik maakt van 3D-tekeningen bij de overstap naar BIM.
Het benutten van BIM blijkt voor veel bedrijven in de bouw lastiger dan gehoopt. Het grootste deel van de bedrijven (53%) blijft na vijf jaar steken op het laagste niveau: 3D-modelling. Alexander Hoos, Informatie Manager bij Kuijpers, legt uit waarom dit zo is en hoe het anders kan.