Het duurzaamheidsvoordeel: hoe en waarom instappen in de circulaire economie
Uit een recent onderzoek onder grote ondernemingen in zes landen wereldwijd bleek dat milieubeheer en duurzaamheid vanwege COVID-19 binnen grote ondernemingen steeds belangrijker worden1
Voor de grafische sector is dit geen nieuw concept of initiatief. Zorgen om verspilling van papier, energiegebruik, recycling en hergebruik van materialen staan altijd al hoog op de prioriteitenlijst van verkopers van print, OEM's en organisaties die print gebruiken in hun dagelijkse activiteiten. Nu de jaren 20 van deze eeuw door de VN zijn uitgeroepen tot het 'decennium van actie'2, betekent de urgentie rond deze onderwerpen dat organisaties en individuen zich meer dan ooit moeten richten op het waarborgen van duurzaamheid en het helpen voorkomen van klimaatverandering. Uit een onderzoek3 van Quocirca bleek zelfs dat meer dan de helft van de IT-besluitvormers gelooft dat het verminderen van de impact op het milieu de belangrijkste uitdaging is ten aanzien van het beheer van hun printinfrastructuur in de periode 2019-2025. Met name leveranciers en OEM's voelen deze druk. Diezelfde IT-besluitvormers verwachten dat fabrikanten en leveranciers van printapparatuur een belangrijke rol zullen spelen in hun pogingen om milieuprestaties te verbeteren. 57% van hen is van mening dat leveranciers tegen 2025 toonaangevend moeten zijn op het gebied van duurzaamheid.
Maar deze trends zijn niet alleen van toepassing op de grafische sector. Wereldwijd zorgt de pandemie razendsnel voor veranderende werkgewoonten en de druk vanuit de consument zorgt ervoor dat organisaties zich in toenemende mate moeten richten op duurzaamheid om hun bedrijfsreputatie veilig te stellen. Deze 'perfecte storm' aan factoren leidt tot de voorspelling4 dat de circulaire economie een aanjager zal zijn van supply chain management en bedrijfsmodellen zal omvormen tot een aanpak waarin verspilling wordt tegengegaan. Maar hoe ziet dit er in de praktijk precies uit?
Hergebruik van materialen tijdens het ontwerpen van nieuwe producten is geen nieuw concept, maar wordt wel steeds populairder. Een voorbeeld hiervan is de Canon imageRUNNER ADVANCE EQ80-serie, waarvoor tijdens de productie tot wel 80% van het materiaal wordt hergebruikt, om zo de waarde van grondstoffen te behouden. Minder nieuwe materialen en onderdelen betekenen natuurlijk minder verspilling op de korte en lange termijn, wat weer bijdraagt aan de circulaire economie. Investeren in producten die op deze manier worden geproduceerd, levert een belangrijke bijdrage voor organisaties die hun milieuscore willen verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere samenleving.