De 7 beste tips voor fotograferen bij weinig licht

Ontdek hoe je het maximale uit je Canon-camera haalt en leer hoe je prachtige foto's maakt vanaf avondschemer tot aan zonsopgang.
Op een foto die is gemaakt met een Canon EOS R6 Mark II vliegt een mountainbiker boven de grond terwijl het donker is, met kleurrijke lichtsporen.

Zonsopgang en scherming leveren betoverende momenten op. Zodra het donker wordt, komen festivals tot leven, ontstaat er in steden een andere sfeer en kunnen fotografen zich helemaal uitleven. Bij weinig licht details vastleggen, is echter geen gemakkelijke taak, helemaal niet als je de camera op je smartphone gebruikt.

Bij weinig licht krijg je met de creatieve modi van een systeemcamera of een geavanceerde compactcamera alsnog de scherpe, gedetailleerde beelden die je anders was misgelopen. Hier volgen enkele tips voor het maken van prachtige foto's bij weinig licht.

1. Gebruik een groot diafragma (laag f-getal) om zoveel mogelijk licht binnen te laten

Een nachtelijke skyline, gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens.

Lenzen met een groter diafragma laten meer licht naar binnen, waardoor kortere sluitertijden mogelijk zijn voor het vastleggen van details en het bevriezen van actie zonder dat je zeer hoge ISO-instellingen hoeft te gebruiken met het gevaar van beeldruis. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 0,3 sec, f/1.8 en ISO 100.

Als je een camera met handmatige instellingen hebt, kun je het diafragma bepalen met de modus Diafragmavoorkeuze (Av). De diafragma-instelling geeft aan hoeveel licht je camera binnenlaat. Bij weinig licht moet je zoveel mogelijk licht binnenlaten om een goede belichting te krijgen en de details in de scène vast te leggen. Gebruik hiervoor een groot diafragma (laag f-getal). Als je opname nog steeds onderbelicht (te donker) is, kun je ook meer licht binnenlaten door met een langere sluitertijd de belichting te verlengen, maar er is dan wel kans op vervaging. Zie het gedeelte hieronder over het scherp houden van je foto's.

De diafragma-instelling is echter niet alleen van invloed op de belichting. Een groot diafragma zorgt ook voor een geringe scherptediepte, dat wil zeggen dat bij een laag f-getal slechts een smal segment van de scène scherp wordt vastgelegd. Dit kan ideaal zijn als je vóór zonsopgang portretten maakt en een mooi vervaagde achtergrond wilt, maar als je bijvoorbeeld de speciale nuances van een stadsgezicht in de schemering wilt vastleggen, levert een kleiner diafragma (hoger f-getal) een grotere scherptediepte op, zodat er meer van de scène scherp is. Voor een goede belichting moet je dan proberen een langere sluitertijd te gebruiken.

Sommige lenzen hebben natuurlijk een groter of 'lichtsterker' diafragma dan andere lenzen. De Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM en de RF 16mm F2.8 STM zijn uitstekende compacte EOS R-systeemcamera's voor groothoekopnamen van nachtelijke stadsgezichten en andere scènes met weinig licht. De Canon RF 50mm F1.8 STM biedt een perspectief dat meer overeenkomt met een standaardperspectief (vergelijkbaar met het menselijk oog) en is daarom ideaal voor spontane straatfotografie in de avond, terwijl de RF 28-70mm F2.8 IS STM veelzijdigheid biedt als standaardzoomlens voor verschillende situaties met weinig licht.

2. Met een hogere ISO-waarde maak je je camera gevoeliger voor licht

Een grote watervlakte bij weinig licht, omgeven door heuvels en bergen.

Heb je een groot diafragma gebruikt en ben je niet echt tevreden met de helderheid van je foto's, probeer dan eens een hogere ISO-waarde. Dit verhoogt de gevoeligheid van de sensor voor licht en is handig als je 's nachts opnamen maakt zonder flitser. Hoe hoger het ISO-getal, hoe hoger de gevoeligheid. Systeemcamera's en geavanceerde compactcamera's van Canon zijn voorzien van grote sensoren, waardoor ze bij een hoge ISO-waarde betere foto's opleveren dan camera's met kleine sensoren, zoals smartphonecamera's.

De full-frame CMOS-sensoren in Canon-systeemcamera's zoals de EOS R8 en EOS R6 Mark II zorgen voor een uitzonderlijk hoge ISO-kwaliteit met weinig of geen waarneembare beeldruis of korreligheid. De sensoren in de APS-C-camera's van Canon, waaronder de EOS R7, EOS R10 en EOS R50, zijn iets kleiner, maar leveren nog steeds een gedetailleerde beeldkwaliteit met weinig ruis, zelfs bij zeer hoge ISO-instellingen, waardoor de camera's ideaal zijn voor opnamen vanuit de hand in het donker.

4. Je foto's scherp houden

Nachtscène-modus UIT

Nachtscène-modus AAN

Als je bij weinig licht vanuit de hand opnamen maakt, kunnen de resultaten onscherp zijn. Dit gebeurt meestal als je een langere sluitertijd hebt gebruikt om meer licht binnen te laten. Dit is een ander voordeel van een groter diafragma: hoe meer licht de lens binnenkomt, hoe korter de sluitertijd die je kunt gebruiken. Dit is belangrijk omdat kortere sluitertijden beweging bevriezen - en hoe sneller de beweging die je wilt vastleggen, hoe korter de sluitertijd moet zijn om bewegingsonscherpte te voorkomen. Bij goed licht kunnen onderwerpen die niet veel bewegen over het algemeen worden vastgelegd met een sluitertijd van ongeveer 1/50 sec. Voor bewegende onderwerpen moet deze iets korter zijn, ongeveer 1/250 sec, en bij snellere actie kun je een sluitertijd van 1/1000 sec of hoger gebruiken. Bij weinig licht zijn kortere sluitertijden nodig.

Met de Nachtscène-modus van camera's zoals de EOS R50 kun je bij weinig licht en 's nachts meerdere foto's vanuit de hand maken en deze combineren voor heldere en scherpe foto's.

Gemaakt met een EOS R6 Mark II, zonder IBIS

Gefotografeerd met een EOS R6 Mark II, met IBIS ingeschakeld

Naast de beweging van het onderwerp moet je rekening houden met camerabewegingen. Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe moeilijker het is om beweging van de camera te voorkomen wanneer je vanuit de hand fotografeert. Een algemene vuistregel is om te beginnen met een diafragma-instelling die omgekeerd evenredig is aan de brandpuntsafstand. Gebruik dus bij een 50mm-lens minimaal 1/50 sec; gebruik bij een 600mm-lens 1/600 sec, enzovoort. Met een lens met optische beeldstabilisatie (IS) kun je langere sluitertijden gebruiken en toch dezelfde scherpte bereiken.

Sommige Canon EOS R-systeemcamera's, waaronder de EOS R7 en de EOS R6 Mark II, hebben een IBIS-systeem (In-Body Image Stabilization) dat in combinatie met IS-lenzen werkt voor ultrascherpe lange sluitertijden terwijl je vanuit de hand fotografeert. Je kunt ook je omgeving gebruiken om camerabewegingen te verminderen: leun tegen een muur of zet je camera op een stevige ondergrond. Gebruik een statief, als je er een hebt. Dit geeft je maximale flexibiliteit.

4. Optimaal gebruikmaken van witbalansopties

Een foto van de Abdij van Bath in de avond, verlicht door warme spotlights en met een brandende straatlamp.

Het aanpassen van de witbalansinstelling is een creatieve manier om je uiteindelijke foto's radicaal te veranderen. © Marcus Hawkins

De Abdij van Bath, gefotografeerd in de avond, met koelere kleuren en een diepblauwe lucht.

In deze versie van dezelfde foto is de witbalans aangepast, waardoor de kleuren van de stenen natuurlijker worden en de lucht een diepere blauwe kleur krijgt. © Marcus Hawkins

De automatische witbalansinstelling van Canon-camera's levert consistent correcte resultaten op bij fotograferen bij daglicht en blijft ook bij weinig licht goed presteren. Je kunt echter ook juist flair aan je foto's toevoegen door andere, vooraf ingestelde witbalansinstellingen te gebruiken om voor een specifieke sfeer te zorgen.

Voor opnamen bij stadslicht in de schemering bijvoorbeeld, zorgt de witbalansinstelling Kunstlicht ervoor dat kunstmatig verlichte gebieden een neutralere kleurtemperatuur krijgen, en wordt het diepe blauw van de lucht versterkt. Als je de warmte van kunstlicht wilt benadrukken, kun je ook overschakelen naar de witbalansinstelling Daglicht.

Alle Canon EOS R-systeemcamera's kunnen opnamen maken in de RAW-bestandsindeling. Als je deze indeling selecteert, kun je de witbalansinstelling wijzigen of verfijnen wanneer je je foto's nabewerkt met de RAW-verwerkingssoftware van je voorkeur, zoals het krachtige, gratis Digital Photo Professional van Canon.

5. Verlichtingseffecten

Een afbeelding met lange sluitertijd van een weg met een berm in het midden, met autokoplampen die duidelijk gedefinieerde lichtsporen creëren omdat het donker is.

Lange sluitertijden zijn ideaal om verkeer in het donker om te zetten in lichtsporen en gewone scènes om te toveren in fascinerende creatieve beelden. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II en een Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-lens, ingesteld op 13,2 sec, f/14 en ISO 100.

Een afbeelding met lange sluitertijd van een nachtelijke hemel die wordt verlicht met sterren achter silhouetten van bomen.

Door een lange sluitertijd is het mogelijk om de sterren in de lucht vast te leggen, die licht schijnen tegen de donkere silhouetten van de bomen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 16mm F2.8 STM-lens, ingesteld op 25 sec, f/2.8 en ISO 6400.

Je kunt nachtopnamen extra dynamiek geven door lichtsporen te maken, bijvoorbeeld van de achterlichten van rijdende voertuigen of kermisattracties met neonverlichting. Je hebt een lange sluitertijd nodig als je de beweging van het licht door je foto wilt krijgen. Dit betekent sluitertijden van een paar seconden of langer met de camera op een statief of een stevige ondergrond. Experimenteer met verschillende sluitertijden. Gebruik de zelfontspanner van de camera of de functie voor opnamen op afstand, zodat je de camera niet beweegt wanneer je de ontspanknop indrukt. Alle Canon EOS R-systeemcamera's zijn voorzien van Wi-Fi, zodat je instellingen kunt wijzigen en de sluiter kunt activeren vanaf je smartphone met de Canon Camera Connect-app.

6. Probeer de Burst-modus uit

Een vage afbeelding van de maan boven de golven en vliegende zeemeeuwen.

Continue opname of de Burst-modus zijn perfect voor het fotograferen van bewegende onderwerpen bij weinig licht, zodat je altijd het perfecte moment vastlegt. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 100-400mm F5.6 IS USM-lens, ingesteld op 200mm, 1/250 sec, f/7.1 en ISO 100. © Mara Leite

Een meisje dat een T-shirt en een rok draagt en naar de camera draait in een schemerige kamer.

Zelfs op slecht verlichte plaatsen met fel licht kan de Burst-modus bewegende onderwerpen met scherpe details bevriezen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 Mark II en een Canon RF 28-70mm F2L USM-lens, ingesteld op 200mm, 1/256 sec, f/2 en ISO 3200.

Met de Burst-modus maak je als het ware een reeks van foto's. Binnen een fractie van een seconde heb je meerdere foto's gemaakt. Dat is heel handig als je een bewegend onderwerp of een heel kortstondig actiemoment wilt vastleggen. Als jouw camera van deze modus is voorzien, moet je 'm echt eens uitproberen. Je maakt dan waarschijnlijk sneller die haast ongrijpbare, prachtige opname bij weinig licht!

7. De beste camera's voor fotograferen bij weinig licht

Op een timelapse-afbeelding lijken zes manen door de lucht te bewegen achter de Mosteiro da Serra do Pilar.

Wat je ook nodig hebt en wat je budget ook is, er is een breed scala aan camera's die ideaal zijn voor fotografie bij weinig licht. Een statief is ook handig om cameratrillingen bij langere sluitertijden te verminderen of om timelapse-opnamen vloeiender te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 1/80 sec, f/6.3 en ISO 6400. © Mara Leite

Canon EOS R6 Mark II

Een perfecte full-frame systeemcamera voor fotograferen bij weinig licht

  • Zeer effectieve in-body beeldstabilisatie (IBIS)
  • Toonaangevend autofocussysteem dat werkt in bijna volledige duisternis
  • Indrukwekkende beeldkwaliteit bij hoge ISO-instellingen

Canon EOS R8

Een krachtige, budgetvriendelijke systeemcamera met full-frame sensor

  • Full-frame beeldsensor voor verbluffende kwaliteit bij weinig licht
  • Geavanceerde automatische scherpstelling bij weinig licht

Canon EOS R50

Een lichtgewicht systeemcamera die perfect is voor opkomende contentcreators

  • Compacte systeemcamera met indrukwekkende mogelijkheden bij weinig licht
  • APS-C-sensor met hoog ISO-bereik, perfect voor beginnende fotografen en vloggers

Canon EOS R10

Een veelzijdige APS-C-systeemcamera

  • Biedt creatieve controle met een compact ontwerp voor straatfotografie bij weinig licht
  • Uitstekende beeldkwaliteit met geavanceerde automatische scherpstelling

Canon PowerShot SX740 HS LITE EDITION

Compact en gestroomlijnd, maar krachtig

  • Met ongelooflijke 40x optische zoom en indrukwekkende 4K-videoresolutie
  • Kleine, maar hoogwaardige 20,3 Megapixel CMOS-sensor
  • DIGIC 8-beeldprocessor voor het vastleggen van high-definition foto's
  • Een schat aan nachtopnamemodi, waaronder Nachtopnamen uit hand

Canon PowerShot V10

Compacte vlogcamera met functies voor situaties met weinig licht

  • Ontworpen voor vloggers, met een ingebouwde standaard voor stabiliteit in schemerige omgevingen
  • Legt heldere, stabiele beelden vast bij weinig licht



Geschreven door Matthew Richards en John Marshall

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Beste kit voor nachtopnamen voor beginners

Camera's en lenzen voor schitterende nachtfotografie.

Fotografie van de sterrenhemel

De beste technieken voor het fotograferen van sterren aan de nachtelijke hemel, waaronder time-lapses en foto's van sterrensporen.

Fotograferen bij het beschikbare licht

Leer hoe je het beste licht kunt zoeken en vastleggen om je foto's te verbeteren.

Waarom en hoe je een flitser gebruikt

Vijf manieren om je foto's te corrigeren met een flitser.