Steden zijn dynamische en betoverende plaatsen. De mensen, gebouwen, rivieren en de diversiteit op straat bieden eindeloos veel gelegenheden om foto's te maken. Dus pak je camera en trek eropuit om een stad bij jou in de buurt te verkennen! Canon heeft de beste tips samengesteld om je te helpen de foto's te maken waar je trots op zult zijn. Lees verder en ontdek hoe je je compositie kunt verbeteren, omgaat met minder licht en het verhaal van jouw stad kunt vertellen.
De beste tips voor stadsfotografie
1. Canon-apparatuur voor stadsfotografie
Elke Canon-camera kan worden gebruikt voor stadsfotografie, maar camera's met verwisselbare lenzen bieden de grootste veelzijdigheid. Kleiner is vaak ook beter, omdat een discrete aanpak kan helpen bij het maken van spontane foto's van het stadsleven terwijl mensen gewoon hun gang gaan. Canon's systeemcamera's uit de EOS M-serie, zoals de EOS M50 Mark II, zijn bijzonder compact en onopvallend.
Veel fotografen geven de voorkeur aan Prime-lenzen van 35 mm vanwege hun kleine, lichte profiel en een zichthoek die breed genoeg is om veel in het kader te laten passen maar toch relatief weinig tonvertekening vertoont in vergelijking met ultragroothoeklenzen. De kleine en platte Canon EF-M 22mm f/2 STM-lens is ideaal, met een 'effectieve' brandpuntsafstand van 35,2 m in full-frame termen. De Canon EF-M 32mm f/1.4 STM geeft een meer standaard perspectief en het snelle diafragma is geweldig om objecten te isoleren tegen een onscherpe achtergrond. Als je op zoek bent naar veelzijdigheid, beschik je met de Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM over een groothoeklens met ingebouwde macrofuncties. Het gaat echter niet alleen om Prime-lenzen. De compacte Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM is ook zeer veelzijdig als groothoekzoomlens.
Voor gebruikers van spiegelreflexcamera's is er de lichte Canon EOS 250D, die is voorzien van een draaibaar variangle scherm dat ideaal is voor het vastleggen van ongebruikelijke en spannende perspectieven. Dit is ook een onderdeel van de meeste andere huidige Canon-camera's, waaronder de geavanceerdere maar relatief compacte Canon EOS 850D, die beter geschikt is voor enthousiaste fotografen. De ideale stadsfotografielenzen voor spiegelreflexcamera's van APS-C-formaat zijn onder meer de superslanke, platte Canon EF-S 24mm f/2.8 STM Prime-lens en de kleine Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-ultragroothoekzoomlens. Beide zijn ideaal om zelfs de grootste gebouwen in beeld te brengen.
Als je overstapt op een full-frame spiegelreflexcamera zoals de Canon EOS 6D Mark II, is de Canon EF 35mm f/2 IS USM een uitstekende keuze voor het 's nachts vanuit de hand vastleggen van stadsgezichten. De 4-stops optische stabilisatie en het snelle diafragma van f/2 zorgen voor lichtinval wanneer dat het meest nodig is. Voor fotografen met systeemcamera's vormen de full-frame Canon EOS RP en Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM een krachtige en toch compacte combinatie. De indrukwekkende Canon RF 16mm F2.8 STM-ultragroothoeklens is een veelzijdige optie voor stadsfotografie. Dankzij de maximale vergroting van 0,26x kun je zowel weidse stadsgezichten als close-ups van architectuurdetails vastleggen.
2. Stedelijke inspiratie
Alle steden zijn historische en culturele smeltkroezen met duizenden verschillende verhalen. Denk bij het ontdekken van een stad, welke verhalen jou het meest interesseren en duik daar vervolgens wat dieper in. Negeer de bekende bezienswaardigheden en probeer een uniek en verhalend focuspunt te vinden waarmee je je publiek uitnodigt in de wereld van jouw foto te stappen.
De beweging van mensen, goederen of verkeer is het kloppend hart van de meeste steden. Om een stad in beweging vast te leggen, kun je proberen deze te voet te verkennen tot je een kans krijgt even te stoppen op een druk kruispunt en een paar opnames te maken vanuit een interessant standpunt.
Veel steden komen tot leven als de avond valt. Probeer stadslandschappen 's nachts te maken op plaatsen waar felle verlichting is, zoals de kerstmarkt in Praag of de West End in Londen. Lichtsporen fotograferen kan ook erg mooie resultaten opleveren. Of ga eens op zoek naar een hoog standpunt, zoals een brug of een dakterras om de straat eronder te fotograferen?
Een paar van de mooiste beelden van een stad laten contrasten zien: tussen oud en nieuw, vrede en onrust of tussen de verschillende gemeenschappen in een stad. Probeer jouw eigen interpretatie van dit thema vast te leggen. Bijvoorbeeld: misschien zie je iemand die zit te mediteren in het drukke park van Shanghai, of een historisch pand in Londen dat wordt overschaduwd door een nieuw hoog gebouw, of de hectiek in de hipster-wijk van New York.
Het zijn de kleine details die een stad haar identiteit geven. Vaak liggen ze verborgen, maar door deze fascinerende kenmerken vast te leggen, kun je prachtige foto's maken. Denk hierbij aan de weelderige Victoriaanse straatlantaarns in Londen, de art-nouveauborden bij de Parijse metrostations of de patronen van de eigenzinnige tegels op het trottoir in Lissabon. Zoek naar kleine en unieke details wanneer je weer een stad bezoekt en denk na over interessante manieren om ze te fotograferen.
3. Beste cameramodi
Steden zijn van nature druk, maar er zijn tijden waarop het tempo vertraagt, zoals laat op de avond of heel vroeg in de ochtend. Voor dit moment van de dag moet je weten hoe je met situaties met weinig licht omgaat. Dit betekent lange sluitertijden, hoge ISO-waarden en technieken om je camera stabiel te houden.
Het eerste wat je moet onthouden wanneer je fotografeert bij weinig licht is dat je ervoor moet zorgen dat de volledig automatische instellingen geen flitser meer gebruiken. Je kunt dit doen met de modus Flits uit of de modus voor nachtopnamen uit de hand. In de modus Flits uit moet je camera op een andere manier gebruikmaken van de mogelijkheden om foto's te maken zonder flitser. De camera doet dit door de lichtgevoeligheid (ISO-snelheid) te verhogen, de sluitertijd te verlagen en het diafragma van de lens open te zetten.
De modus Flits uit is ook de modus om foto's te maken in musea of op andere plekken waar fotograferen met flitser niet is toegestaan of waar flitslicht de sfeer zou verpesten.
Veel Canon-camera's, zoals de Canon EOS RP, hebben een modus voor nachtopnamen uit de hand. Deze modus maakt een snelle serie van vier foto's en combineert de resultaten tot één beeld dat is geoptimaliseerd voor minimale cameratrilling. Omdat een hoop steden beperkingen opleggen wat betreft het gebruik van statieven, kan de modus voor nachtopnamen zonder statief de uitkomst bieden voor scherpe foto's van de stad bij nacht.
Een prime-lens met een groot diafragma, zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM is altijd een goede keuze om mee te nemen en is fantastisch voor fotograferen bij weinig licht. Klein en lichtgewicht: deze hanteerbare lens biedt scherpe beeldkwaliteit. De uitgebreide reeks diafragma-instellingen op prime-lenzen biedt uitstekende controle over de scherptediepte. Om deze lenzen optimaal te benutten, gebruik je de modus Diafragmavoorkeuze (Av) om de scherptediepte te bepalen van weinig tot veel of gebruik je de modus Sluitertijdvoorkeuze (Tv) om te regelen hoe beweging wordt vastgelegd. Een ander kenmerk van dit type lens is dat je dichter bij een onderwerp moet gaan staan in plaats van in te zoomen. En dat betekent dat je vaak interessantere standpunten kunt vinden voor je foto.
4. Technieken voor stadsfotografie
Om altijd klaar te staan om te kunnen fotograferen, moet je je bewust zijn van hoe het licht om je heen verandert terwijl je door de stad loopt. Als het donkerder wordt, is het goed om de ISO-waarde te verhogen, de sluitertijd langer te maken of het diafragma verder te openen. Wordt het lichter, verlaag dan de ISO-waarde, maak de sluitertijd korter of verklein het diafragma. Zo zorg je ervoor dat de instellingen van de camera bijna goed zijn ingesteld op het moment dat je iets spectaculairs tegenkomt dat je wilt vastleggen.
Gebruik de Picture Style Monochroom op je camera om zwart-witfoto's op je camera te maken. Schaduwen en licht zijn erg belangrijk bij zwart-wit en door de modus Monochroom te gebruiken, kun je het spel van de contrasten zien. Je LCD-scherm laat de foto's in zwart-wit zien, maar als je in RAW werkt, kun je tijdens de nabewerking op je computer ook terugkeren naar kleur.
Je kunt, als je tijd over hebt, ervoor kiezen om een plek op verschillende momenten van de dag opnieuw te bezoeken om de verschillende mensen en het veranderende licht vast te leggen. Door slechts drie of vier foto's te maken met een paar vaste intervallen op de dag kun je laten zien hoe de stad in de loop van de dag verandert.
Als je foto's maakt van bewegende onderwerpen zoals mensen die over een brug of een plein lopen, kun je de camera beter stil houden, de flitser uitschakelen en langere sluitertijden selecteren om de beweging van het onderwerp beter te laten zien. Als je zo'n soort foto wilt maken, moet je even zoeken naar een geschikt oppervlak of een geschikte plaats om je camera neer te zetten of vast te houden voor maximale stabiliteit. Probeer te experimenteren met de modus Sluitertijdvoorkeuze (Tv). Nadat je een sluitertijd hebt ingesteld, brengt de camera automatisch de ISO- en diafragmawaarde in balans, zodat je je creativiteit de vrije loop kunt laten.
Als je gaandeweg nog meer hulp en begeleiding nodig hebt, zit de Canon Photo Companion-app boordevol gepersonaliseerde content, uitdagingen en inspiratie, die je alle benodigde hulp biedt om je avonturen in de stad tot leven te brengen.
Geschreven door Matthew Richards
Gerelateerde producten
-
EOS R10
Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor. -
RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Een standaard APS-C-zoomlens voor de EOS R-serie die perfect is voor situaties in het dagelijks leven, zoals familiegelegenheden, lifestyle, portretten en vakanties. -
RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
Een APS-C-zoomlens met een groothoek- tot telelens uit de EOS R-serie die perfect is voor reizen, wildlife, sport en lifestyle. -
EOS RP
Een compacte, lichtgewicht en intuïtieve full-frame systeemcamera ontworpen voor reizen en dagelijkse fotografie. -
RF 16mm F2.8 STM
Een compacte en betaalbare 16mm full-frame groothoeklens voor de EOS R-serie, ontworpen voor vloggers en creatieve contentcreators. -
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Een 35 mm f/1.8-macrolens met snel diafragma voor groothoekperspectief, van dichtbij scherpstellen en Hybrid IS.